CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, September 29, 2009

Raya Pertama Kami

Pepagi dah bangun.......lepas solat sunat hari raya..........time bersalam2an....tp biasa ar....bila kat Tenggaroh nie....salam secara x formal...x sama cam kat Kluang.........he he he he....so...no gambar2 time bersalam2...lagipun xde sapa nak tolong pegang camera kan..........

Nie jelah satu2nyer gambar di pagi raya sefamily...............tu pun kat rumah kami...........jadi ler kan....dari xde.

Lepas makan........kami anak beranak bergerak 1 kereta ke rumah cik sal @ tenggaroh 2...........makan lagi.........pergh....kerja nyer asyik makan jer lah .........rugi ooo.........cik sal expert masak...plak tu raya 1st tu dia buat rendang ayam kampung.........mana leh tolak kan.............

Dok sembang2 .......sekali pak Lang 1 family plak tiba................plan nyer plan nak beramai2 ke rumah pak Ngah...sekali pak Ngah dah balik kampung daaa..........so, terus beramai2 ke rumah pak Lang plak................nie ler untungnyer bila pak2 sedara dekat2 nie...........senang sekali jalan.

Kalau nak tahu.........@ gugusan tenggaroh nie (means kawasan sekitar rumah zana yerkkk) jer mak zana 4 beradik ............tu yang senang kalau ada kenduri kendara tu......pakat panggil sedara mara jer yg tolong masak.......kalau hari raya plak.............pakat pusing2 situ jugak.............

@ rumah pak Lang melantak lagi...........ada lemang ngan ayam masak kicap.......pergh....mmg x leh nak tolak dah...............buat rasa2 kan.........kalau tak nanti takut termimpi2 plak...........

Batrice nie mmg jadi bahan sakat pakcik2 jer..........budak kalau banyak akal mmg harus kena sakat jer..........makin syok atuk2 sedara menyakat dia ............... kiranya.........Batrice nie cucu favourite tau dlm family we'll...........ahaks! almaklum, mak dia anak sedara paling feveret gark.......ha ha ha ha ha

Yang nie baru lerr aman damai sikit nak bergambarrr..............tu pun dia x mau pandang camera.


From rumah pak Lang............patah balik ke rumah my mum plak coz' turn depa plak nak datang beraya...............meriah ler.........penuh hall tu di buatnyer.........yg bebudak pakat tengok tv kat dalam................

Yang dok @ kerusi malas tu ler ayah Zana.........raya pertama tu x leh gerak coz' kena serang ngan sakit gout dia................dok terlepek jer kat rumah.......tp mak zana ngikut ler beraya. Baju raya pun dia xde mood nak pakai..............jalan terdengkut2......nak bangun susah............


Sempat lagi tu..........sepupu dok mengerjakan pokok rambai kat rumah yg dah masak tu..........tak habis nak makan..............tu yg pakat dok suruh diaorg petik bawak balik dari di biarkan busuk tak termakan...............

Mlmnyer plak...........paksu & maksu datang dari johor. Nak beraya @ rumah adik beradik @ tenggaroh.............apa lagi..........Batrice ada geng main bunga api lerrr................kemain lagi dia ngan abg arif dia tu........siap share bunga api yang dia bawak..........kalau tak kemain kedekut lagi.

Muka cam berani.........padahal b4 tu.......kalau @ rumah papa dia bakar mercun kemain lagi dia lari masuk rumah siap sembunyi kepala bawah bantal......siap ajak mama dia join nyorok sekali........dah jumpa geng..........WAH.........x hengat dunia............main sampai muntah !

Tahun nie byk gark laling hubby beli stok mercun.............yg bateri tu jer ada 5 set, pastu yg jenis mcm bunga api tu ............org panggil Merdeka.......ada 3............sekali bakar ada 25 das.......meriah lerrr.............meriah tp membazir..........dekat RM300 gark ler abis beli bunga api & mercun.

14 Kata Mereka:

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

aku suka pic ko ngan batrice pakai spek tu..lawaaaaaaa

uiss rambai tu buat air asam sedap zanna wehh.. meleleh air liur aku nih..hek hek hek..

neezareef said...

ko mmg minat oren kan...cantik sedondon...kemain ko yer..

amboi byknye bli mercun...anak aku penakot nk main munger api tp tgk dr jauh..camne tu

As said...

cantik kaler ko punya baju raya thn ni.. oren... sedondon gitew... hmm biasa la kalo balik kg.. sure la kena sakat ngan sedara mara... hahaha... anak kami pun sama... selagi x ngusik sampai nangis... selagi tuh x sah...
mak ai.. mak dara & anak dara dia bergambo ngan spek tuh.. cun

☆ lieya latif ☆ said...

hihihihi meriah gilos raye ko zana...mmg penat berjalan je kan...tapi tu mmg laa dah namenye raye kan...penat pun tetap gigih gak....byk le batrice kumpul duit raye ni kan.....

cantik laa korang beroren2...aku suke, baju ko pun cantik....batrice pun... bermanik2 gitu...auwwww...lip lap lip lap gittteewwwwwwwwwwww....hiks!

hah ko ckp pasal bunge api, abah aku belikan stok bunge api mcm nak main setahun....last2 aku laki bini ygmain, mia n mija penakut.....bunga api merdeka tu pun ade....pes time aku tgk bende tu...ralit aku kire mase bunge api tu kuar satu2 heheheeheh...jakun aku!!!

baik tul batrice sampai kemalam pun pakai baju kurung.....anak aku tahun ni 3 helai sorang, 2 jek sempat pakai...lagi selai pakai wat gi sekolahlaa gamaknye....ye la ko, makteh tu si lily laaa..sementara die takkeje lagi ni boleh laa suruh die menjahit...sok2 dah kerje sure susah nak cuti....lagi2 nurse kan...mmg kene keje laaa time2 raye.....

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

zana, memang cantik baju kau dengan batrice tu.. sempat jugak kau jahit manik kan. baru la berseri kalau baju plain.

wah penuh padat aktiviti korang raya ni kan. mesti tebal kocek batrice kumpul duit raya. heheh

U-jin said...

cantik kaler baju.....lain sikit dr yg lain....sweet

Mama Qaseh said...

Wah santekkknya baju raya Yang sdondon oren gitew..
Meriah kan dpt beraya rmai2 lagiiiilah d hidangkan ngn pelbgai menu haruss mkn wlaupun jamah2 tu Yang hehe..
Pssst asal smpai Kluang memg teringat U tau Yang tp nk col malu u..Then bla smpai Tenggaroh pun dok teringat2 kg Zanna Tenggaroh bpr yerk..Nk col memg ler malu u hehe.
Next time laa Yang da rezeki smpai Kluang or Tenggaroh aii roger u yea Yang..

Re:Raya thn ni aii memg hepi wth Qaseh berbanding dr thn2 yg dulu..Kini ku kembali tenang huhu

mama iqa said...

lawa la bj oren ko dgn batrice.siap ade manik2 lg.cantik!

senang la ko ye pakcik makcik dok dekat2.kalau ade kenduri pun senang ade yg tolong2.

bestkan main mercun n bunga api.tp kan mcm aku je yg main bunga api tu sbbnye iqa tak bape pandai pegang lg.takut je aku tgk dia pegang.last2 aku le jd tukang pegang.

mrs khairul said...

hamboi2 ni dia tema oren ko nya..cantik seh..baju cantik tudung cantik..batrice punya baju pun cantik rajin ko siap2 ada manik2 lagi tuh...

zana..shud be aritu ble jumpe tau ssbnya usually raya ke 2 belah ptg baru kami blk kg nenek..tp abah aku la change plan last minit nak blk ptg 1 syawal tu gak..xde rezeki kan..

weh tenggaruh pun ada gugusan gak ye..aku ingat lok heng jek..heheheh

Sham Ummi Echa said...

cntik tema oren ko zana... aku suker..cntik la baju ko tu..two tone ek.. kalo ko tempah manik kt leher lg meletop ko..tp yer la ko pakai tudung kan.. kang tempah mahal2 x nmpk pon manik tu.. baju batrice pon cntik.. kellass tu ada manik..ko jht sndiri ke.. kagumnya aku.. mmg sedondon la baju raya ko.. ni kalo msk contest leh menang nih

Dee said...

bergaya betul si batrice..siap rantai n gelang mutiara tu..cantik2..sedondon abislah korang 1 family..

watie said...

selamat hari raya maaf zahir dan batin..

wah syioknye raya.. cun berbaju sedondon.. pakai spek pun sedondon comey2 hihihi

batrice bukan main sonot main munge api yer..

psstt zana cepat2 update yer x sabor nak jengah lagi hihihi

rasp said...

lawa la kaler baju raya uols...

1st time i tgk pokok rambai...tinggi ek sis...kalo i kat situ mau i bawa balik satu guni hehehehe

job4 said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社