CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, June 22, 2009

Balik Kampung....Ho Ho Ho...Balik Kampung

Minggu nie balik Tenggaroh............kali nie no splash splash........just nak citer yang pokok2 buah kat belakang rumah my Mum tu dah start berbuah dan tunggu masa utk masak, gugur dan di perabih kan...............

Seronok nengok buah2 durian berpuluh2 biji kat pokok........my Ayah cakap lagi seminggu insya Allah gugur...........mmm..........minggu depan x balik, nampak gayanyer minggu satu lagi ler dpt merasa...........

Buah cempedak pun........berbiji2 tergantung nak tunggu masa masak.......sedapnyer kan kalu buat cempedak goreng........harum yoooo

Pastu, pokok rambai pun berjuntai2 buahnyer............takat petik pakai tangan pun sampai.......tp belum masak lagi........nie, kenduri satu kampung pun cukup nieeee..............

*** bini sapa lah nie erk........see, bulatnyer buah rambai tu erk.....ngeh ngeh ngeh...bulat lagi yang jadi backdrop tu...***

Rambutan plak.........ada ler sikit.........buat syarat..........tp yang nie rambutan merah..........Zana suka rambutan gading a.k.a rambutan kuning tu..........manis yooo....yang merah nie byk air sikit.....lekit2 ler kalu makan..........

*** x nampak ler plak buah rambutan yg masih hijau tu....***

Memang meriah oooo tahun nie ngan buah2an..............tp yang nie, bukan hasil dari pokok di belakang rumah my mum tu erk........nie hasil dari kebun Zana.......ahak.........kira package........masa beli tanah kebun tu dulu..........mmg dah tertanam pokok durian, pokok rambutan and pokok mata kucing........tp pokok mata kucing x dpt di selamatkan. Laling hubby I gi tolak pokok tu.............kalau lah x di tolak.........x yah gaduh2 beli buah mata kucing kat pasar.........alhamdulillah, tahun nie rezeki nak makan buah durian mmg berlambak2......x cam tahun lepas.........kena beli, tu pun x selalu dpt yang isi baik........tahun nie, hari2 laling hubby dok kutip durian yang gugur.........dpt gark ler jamu jiran tiga buah rumah...........kalu makan sendiri, mmg x abis ler gamaknyer kan.................ngeh ngeh ngeh......syukur syukur.........!!!

Dan cam biasalah........Batrice kalau balik Tenggaroh........mmg x berenggang ngan Pak Ngah dia.......tido pun nak sama...........nie time lepas lunch, kekenyangan......sambil ngadap tv......dua2 lentok x sedar diri.............


6 Kata Mereka:

☆ lieya latif ☆ said...

meriah zana....untung camni tak beli2 kan....aku pun kalo lik simpang renggam mmg kenyang makan buah tak yah beli...tu sumer berkat arwah atuk aku rajin menanam dulu ......anak cucu2 gak yg menikmati hasilnye kan....

wei, tgk ko posing ngan pokok rambai tu teringat dulu mase aku mule2 kenal rambai...makan tak hingat...biji pun gile2 telan...last2 sembelit...nangis2 nak berak wei....bile berak ...biji2 sume kuar hahahaahah...mase tu aku darjah 6 kot...sampai skrang aku fobia...kalo makan rambai, biji dei aku buang..tak berani dah nak telan...keh keh keh ke

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

mak ai banyaknya buah2an.. bila nak jamu akak buah deroyan ni?? teringin nak makan buah deroyan free ni. heheheh tak malu

akak pes time tengok pokok rambai ni. akak suka jugak buah rambai sebab dia manis kan..

lagi satu kat rumah akak dah masak rambutan gading tu.. mak dah kirim dengan adik suh bagi kat akak kat sini.. best giler..

zana, kalau boleh vote emily semula kat entry lg satu, entry yang zana vote tu dorang tak kira la. huhuhu

*Azie* said...

banyaknyer buah..jenuh makan yer zana...aku geram tgk durian itu..nyum..nyum

~~ciklinn~~ said...

huaaaaaaaaaaaaaa nak ikut balikkg... sgt2 seronokk weh tgok pokok2 buah feverett ku....

neezareef said...

kg zana pn byk buah2an ya..bestnya

buah cempedak tu mak datukk..byknyee...leh jual

Mama Qaseh said...

Wahhhh bestnya Yang meriah ngan buah2an kt Tenggaroh tue..mlimpah ruah rezeki thn ni kan..kt kebun sdiri pn ada buah2an jga..untung tkyah susah2 nk g bli..dpt bg kt jiran2 lagi rasakan dorang..huhu pakkal jauh kalu sya jiran sblah harusss dpt meraso jgak kan hiks