CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, June 08, 2009

Just Little Update..............

Just a little update.....Zana di landa mood M.A.L.A.S........

kaki dah ok......after di urut oleh laling hubby ngan penuh kasih sayang.....eceeehhh......bengkak dah surut...just sakit tu ada lagi lah...tp mild jerrrr.............

Semalam adalah hari yg sangat menguji tahap kesabaran Zana ngan little princess tu.......from sabtu malam lagi dia buat perangai............sikit2 menangis, sikit2 merajuk....sikit2 nak marah......x tahu apa kena ...............ada jer yg dia buat nak kasi mama dia hati panas..........naik suara sikit, cebik muka.........merajuk...and then menangis.........teresak2 ok............

Tengahari bawa keluar...........ok sikit ler after main2 kat playland @ Kluang Mall.........but, bila balik rumah..........dia start balik.... x paham..... x paham........sampai Zana rasa sedih sangat2.....apa salah and apa yg Mama dia dah buat sampai BATRICE merajuk dengan Me!

Inilah risiko bila little princess tu terlalu di manja kan oleh nenek dia..........yesss..........adalah sangat BERUNTUNG when anak2 di jaga oleh nenek mereka.... GOOD in side of kasih sayang, penjagaan and keperluan..........but, bila terlalu di manja oleh nenek..........it spoiled them.........it happened to Batrice..........bukan ler Zana nak salahkan my MIL ........but, it tak adil buat Zana .....it my opinion ok...........

When dengan nenek .......WHATEVER she do.......salah or betul.......nenek akan sokong........kalau salah pun xde nak marah2 punya............so..........SHE will think ........apa yg dia buat semua BETUL......but, when dengan mama dia nie.........salah tetap salah.....if betul........yess....it BETUL.....so, when mama dia marah bila salah.........BATRICE akan set dlm mind dia......NENEK lebih SAYANG dia berbanding MAMA.........and......at the end...........Batrice tunjuk keras kepala dia bila dia x setuju dengan apa yg mama dia buat when dia salah...........bukan ler mean zana pukul dia bila dia salah...(it happened sometimes bila dah terlalu geram........) ....tp selalunyer Zana just tegur say ITU X BOLEH Sayang ! or NO NO...don't do that !....that all.......

One more thing............Zana sangat risau ngan pemakanan dia........now..........susu dah kurang........kalu dulu sabtu ahad.......Batrice akan menyusu around 5 or 6 botol sehari .......200 ml every time.....but since Zana balik dari kursus di Penang bulan 5 hari tu............dlm satu hari nak dpt 4 botol pun susah.....esp malam..........b4 that.........sebelum tido adalah WAJIB dia minta susu and some times..........around pukul 2 or 3 ....she will kejut me minta susu......but now.........balik dari rumah nenek dia around 7 or 8 pm......until kepagi dia x mau susu.......kalu buat pun......membazir jer............dia memain dlm mulut.............betul2 buat Zana risau and geram......

Makan pun sama.............mmg susah nak bagi dia makan nasi dlm sehari.......sekali pun susah......jgn kata sepinggan.....sesuap pun boleh di kira lah..............sometimes rasa kecewa sangat...........Zana penat2 masak utk bagi dia makan..........but she refuse............sedih sangat2......

Entah lerrr.........rasa macam nak hantar Batrice ker Nursery jerrr.............but.......x tahu ler laling hubby Zana tu setuju or not !

oppppss........sorry ok..........teremo plak di pagi ISNIN nie..............he he he....

19 Kata Mereka:

mama mya said...

hohoho zana emo yer.. akak pun emo gak ngan cik mya sejak akhir2 nie huhuhu...

yup beruntung batrice mendapat kasih sayang seorang nenek :)

pesanan tuk batrice jangan nakal2 tau...

yong ibu chem said...

zana..hang juga mood yang tak best ye?? emm, yong rasa, anak2 baya mereka ni mmg time2 gini adalah waktu2 yang sgt menguji kesabaran kita. yong gak alami perkara yang sama..seusia gini, diorang terlau ingin sangat mencuba sesuatu yang baru..semua nak buat sendiri. dan klu kita marah..tak de rasa takut lngsung dgn kita! mula2 rasa tensi gak..tapi lama2 terpikir..ini semua adalah suatu proses pembelajaran..sebahagian. dan ini juga starting kpd proses kita didik dan membesar kan anak. satu CABARAN buat kita!

ttg djaga oleh nenek ni..emm biasalah kan..dah nama pun cucu darah daging sendiri..manja tu mmg tak dinafikan lah..compared klu org luar yg jaga..

ai said...

Aku rasakan zana..mmg bebudak camtu la. ada pasang surut selera makan. sama gak ngan anak2 aku..kadang bukan main selera, kadang takmo..cam opet skang ni, nasik kosong pon dia leh makan sepinggan! Kadang tu takmo makan langsung..dia makan kopok2 & biskut je..

~zana, mintak tompang iklan kedai jap ye..bleh tak? bleh kan jelah ye..muahahaha :P

LayarLara said...

anak2 memang gitu zana,

Ada time dia memang kurang nak susu dahhh..

Time makan plak aku siap ajak anak aku main pondok2 sambil suap dia makan. Kekadang tu aku siap berlakon nangis kooo...

Tapi skang ni dah tak pakai helah tu... aku bagi dia PIL SELERA MAKAN APPETON WITH LYCINE.

Oklaaaa sket takdelah suap nasik asik cakap... WA PUYAU NASIK!

Emy Omar said...

Zana,budak2 time baya batrice tu memang tengah banyak karenah..anak2 akak time baya2 cenggitu la selalu nak naik angin..tapi kita kena banyak2 sabar sikit.Akak pun penah rasa macam zana rasa,Ezhan dulu tersangat la manja ngan atuk & nenek dia sebab nenek jaga..ngan atuk nenek semua boleh,ngan mummy tak boleh.Tapi kita kena pandai explain ngan dia..zana kena terus praktikkan tak semua benda betul kalau dia buat lama2 insyallah batrica faham..batrice pun tahu mama dia sayanga sangat2 pada dia dan mahu yang terbaik,jangan emo pepagi isnin ni ha... ;D SMILE

Mama Qaseh said...

Sbar yea Yang..bdk2 memg cmtue kan biasanya laa kalu d jga oleh nenek memg dia akan jd manja semacm n xblh d tegur..cpt majuk..wat pangai dn swaktu ngnnya..
tp kalu kita htr nusery ke rmh org ke dia akn blaja hdup bdikari coz bla nmanya dia d jga oleh org lain sure dia akn dgar ckp org tue..
tp tue laa kdg2 nsb2 jga kan htr kt org yg ok ok laa ank kta tue tp kalu htr kt tmpt org yg smata nk duit kita maka x ikhlas plak jga ank kita tue..kesian lak kt dorang huhu

Iena@MaMaJannah&Rizqi, said...

kejer gomen mcm tu lah zana..kene tinggalkan anak..so paling selamat anak ngan nenek.
mcm kak iena pun mcm tu zana..Rizqi tu dah terlebih manjer ngan nenek dia..tu yg cikit2 nangis..asyik nak berdokong..dah diajar dan dimanjakan ngan neneknya..cikit2 dokong../
umur mcm batrice ni memang kuat nangis dan meragam..kene banyak sabar..kalo kita tengok budak yg banyak kener dera umurnyer baya2 batrice..mungkin pattents @ pengasuhnyer tak sabar nak layan kerenah mereka..
jgn tension2...ntah2 batrice meragam sebab nak dapat adik kot>>erm..erm.,..

Ena said...

ekekeke samala cam anak2 ena.. ade jek baking dr neneknye tp bile nenek dia hangin, nenek dia pun dah lupa pe yg ditegurkannye ekekeke

Sham Ummi Echa said...

sbr byk2 zana.. bdk2 kecik zmn skang nih mmg da cerdik.. pas2 demand..sume nk ikut ckp dia jer.. dia je betul.. mujur ler mak aku tu garang gak ngan cucu dia nih.. manja2 pon.. kalo degil x dgr kata mak aku libas gak betis dia kenkadang..hahaha.. aku jer yg x penah pukul echa lg.. x smpai ati ko.. tp kalo dia da bsr sket..kalo degil gak mmg kena la

eija28 said...

erm zana....batrice nie mmg nenek dia jaga erk....boleh tahan gak merajuknyer tu...betul ke org kata ank pompuan nie kuat merajuk...mcm iman nie senang jerk nak dipujuk....anyway...apa2 pun buat keputusan yg terbaik utk batrice....

neezareef said...

batrice nk ubah angin tu zana...nk tukar selera mkn kot...jgn risau2 sgt...

cuba la bg perisa lain plak..kot2 teruja ke karang...

anak2 niza pn nenek dia yg jaga..skit2 manja ngn nenek tu adatlah...

Jasfyra said...

sabar zana...
budak2 mmg gitu.sumtimes xnak mkn,xnak susu..
mmg kalo budak dijaga nenek ni manja lebih sket.cam aku, aku pesan kt mak aku jgn manjakan sgt2 anak aku.kalo salah plzz pukul or nasihat cam dia jaga kami dulu2.bukan pe, kalo manja sgt xjd org nanti payahlak kan..asal salah je ada org beking..melampau la kan..
tp cam ko yg jaga MIL, segan la plak nk ckp kan..apa2 pun semoga ko wat keputusan yg terbaik eh

Dee said...

sabar je zana..budak2 nk membesar mmg gitu gayanyer..nti2 dpt 2nd child..lain lak..cam mimi payah nk mkn..cam fifi suma nak..lain anak..lain ragamnyer..ni biasa..time dia tgh xde selera..nti2 naiklah selera tu..or zana kasi dia honey..or vitamin..maybe selera mkn dia naik..or check gak..whether dia kecacingan..kecacingan pun boleh buat dia ilang selera mkn..sabar ok..dgn nenek tu biasalah..manja2..ngan mama dia mmg byk kerenah..sbb mereka menuntut perhatian kita..sbb kita dh keje sehari suntuk..bila kita balik masa tulah nk meragamnyer..u take care ok..jgn emo2..

CINTAMANISZ Lite said...

Zana; ntah2 tu tanda2 batrice nk dpt adik x? hehe..pasal ada kwn akak melalui pengalaman cenggitu, hehe.

liwaniel said...

sama la ngan si irfan ni zana..kalau balik kg jumpa atok dan opah dia, bukan main mengada2 lagi dia...sikit2 nak mengamuk...


wnaie pun makin risau ngan si irfan ni...susu langsung tak nak...makan sikit la sgt...risau kurang zat je

~~ciklinn~~ said...

yer dik perkembangan anak2 ni kan sebenarnya sama jer tau pada peringkat umur camni..anak2 akak pun camtu.. aliff sampai 6 thn dah..kalo suh mkn susah betull sampai dipaksa punnn masih tak nak mkn...

huuhuhuhuhu itulah dilema kalau dijaga oleh nenekkan... tapi yg pasti kita tak risau kan dia...

atty's said...

sama ngn fir..kalo ngn nenek mengada,bila mama dia marah..nenek dia lak mare kita balik..

U-jin said...

zper ler zana..biar je ngan nenek dia....sian dia...

♥ aimi @ kamalina ♥ said...

bab ni mgm payah nak kata..sebab ada sesetengah nenek yg terlalu manjakan cucu2 diorang..ada tu yg pandai tegur dgn cara yg lembut..ada lak yg selalu jerit2...

ni terjadi pada akak laa...akak pun pening tau zana...dlm kes ni, zana ok lagi..sebab zana pening dgn MIL zana.. akak lak pening dgn mak akak sendiri..kalau MIL akak, dia lain..cara dia tegur anak2 akak, sgtla sopan..tak pernah dgr dia tinggikan suara w/pun bdk2 tu buat perkara yg menyakitkan hati..dia pandai tackle (tapi dia tak manjakan la)...mcm mak akak lak, sikit2 jerit..adoi...mana la tak menurun kat akak ni kan (alamak...ni kes mcm menyalahkan mak sendiri je)..ntahlaa zana..mmg susah...

kalau difikirkan, darah daging yg jaga anak sendiri mmg elok..tapi kalau bende tu mcm ada yg kita tak setuju (mcm cara diorang jaga), mmg susahla kan.. akak pun kdg2 dlm dilema bila cakap hal2 mcm ni...

hope semuanya dah ok buat zana... kita sebagai ibu kena la tetap dgn pendirian kita..esok lusa bila anak kita besar, nanti dia pahamla kenapa kita kata NO @ yg sewaktu dgnnya..bdk2 age ni mmg mencabar kesabaran... akak ni pun dah byk kali ilang sabar..nak2 yg ada kat rumah tu 3 org..mana tak ilang sabar kan.. blm lagi termasuk yg sorang yg paling besar tu...