CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, January 02, 2009

EXPIRED SUDAH

B4 nie mmg ingat pun yg tarikh expired nyer tu makin dekat dekat dan dekat..... tp tadi siang boleh plak terlupa...........sambil dok nengok tv citer Duyung tetiba teringat plak yg lesen P i dah expired.....keh keh keh....boleh ke guna perkataan EXPIRED tu....hantam saja lah labu.......nampak gayanyer esok nak kena pi post office utk tukar dari P kepada full lesen....... hu hu hu .......i dah bebas dari P .....hip hip horreeey..........

Meh nak citer sikit pasai lesen i............genap 2 tahun i pakai P........sama jer cam uol kan baru2 dpt lesen........kenalah pakai P selama 2 tahun.........i start belajar bw kereta time mula2 couple ngan laling hubby...........gigih dia ajar i ..........dulu2 time belajar tu kan tgh bergelar pakwe and makwe ........ so xde ler sessi nak marah2 ker apa........kalu dia nak marah pasai i nie lembap pun, kenalah dia simpan dlm hati.......nak jaga hati ler katakan.........cuba kalu dah kawen baru nak belajar drive ngan laling hubby........harus 5 minit pertama jer aman......lepas tu dok bertekak.....dia keras kepala i pun keras kepala.......he he he....

Time dah bergelar isteri to laling hubby tu i dah pandai dah drive..........w/pun terhenjut2 jugak ler................tp tak pergi lagi belajar drive secara SAH ok ......kira pepandai sendiri ler........bwk pun kalu jumpa road block harus ketar2 kaki nak cover kan......he he he......nak di jadikan citer, lepas kawen 2 bulan tu terus dpt kerja..............so, nak harap laling hubby yg antar jemput pergi & balik kerja cam x berapa nak senang ler............even laling hubby tu kerja sendiri........tp masa & tempatnyer tu x menentu.........buatnyer dpt buat projek jauh cam @ bt pahat........takkan dia nak terkejar2 amik i time balik kerja kan ...........so, gigih ler i bwk keta tanpa lesen sepanjang nak masuk 2 tahun kerja dulu.........korang bygkan sampai ke BP pun i pernah drive sesorg......time tu ada course kat sana..........redah jer lah.............

After tu ..........baru ler i pi amik lesen secara SAH ..........hik hik hik .......kelakar kalu ingat2 balik memory amik lesen nie........yelah, i dah pandai bwk keta baru terkedek pi daftar belajar keta semata nak amik lesen........tu pun byk tertangguh...........i start daftar bulan 12 2005 and betul2 settle belajar, amik test komputer & test JPJ bulan 6 2006 ...........giler lama kan........org amik lesen x sampai baper bulan dah settle.........i makan tahun tu.....nak wat camner.......time tu kerja swasta, sabtu pun kerja....cuti plak susah nak dpt........tu yg asyik tangguh2........

Berbalik pada citer i time belajar secara SAH tu yerk.............gi class pun i bwk keta .......tp parking curik2 takut cikgu nampak........yelah, kalu tak.......mau jawab soalan juta2 ngan cikgu tu.......dah ler xde lesen.........bwk plak keta time belajar memandu.........nak gelak pun ada........time kuar keta tu.....cover2 takut ada yg terpandang .........he he he...time belajar memandu tu pun buat ala2 tak reti ler........kiranya cam 0 experience......boleh gitew.....tp dah nama tenaga pengajar kan.........hari2 dok ngajar.......sure ler dia tahu sapa yg dah pandai ngan sapa yg baru nak kenal stereng keta..........i kelentong sana sini pun dia x caya.........at last ckp jer dah biasa practise kat umah ngan laling hubby......

After 4 nak masuk 5 tahun drive nie .......... alhamdulillah i tak pernah accident lagi........xde ler nak ckp besarkan........tp alhamdulillah ler.....bukan ler bermakna xde tersenggol2lan ke apa ......sikit tu ada ler......maybe bukan kat bandar besar cam KL @ JB kan.....cuma sekali jer lori senggol bontot keta time i drive.........tu pun dah menggigil .......he he he......perjalanan yg paling jauh i drive ialah masa balik dari Kuantan , i drive dari muadzam sampai ke yong peng ........pepagi buta dlm kul 2 lebih camtu lepas antar adik ipar i study kat sana dlm tahun lepas...............hubby dah x larat time tu .... & my FIL tak berapa nak awas mata drive gelap2 tu kan.........and pernah gark drive dari Tol Sg Besi sampai Kluang.......tp laling hubby ada kat sebelah ler........

Now, bila dah hari2 drive pergi balik kerja ............. dah rasa bosan plak ...........penat sebenarnya drive nie kan...........

11 Kata Mereka:

eeramaya said...

silalah update cepat2..hehe

saya plak br nk amek lese..kesian sungguh diriku..azam tahun ni nk dapatkan lesen..hehe

rasp said...

ha cepat gi renew tu...
uish daring tul u ek bawa kete tak de lesen :D

aimi @ kamalina said...

sib baikla time akak dulu takde lagi P ni... terus dpt lesen je.. hehehe...tu pun tak drive jugak.... la ni je baru fully drive...

farah amoi said...

ko nih rajin betui mngapdet
berderet entry akak kena qada!
hahhahhaa...
sweet la batrice....pakai gaun...
kalau pakai seluar..harus org ingat dia bb boy


ooo...P lagi ke?
skang dah leh pakai lesen besarkannn

pssstt...zana...masa berchenta....kalau belajar keta ngan pakwe
xde nye dia nak marah-marah nye
buat-buat terpegang tangan lagi ade..kan..? kan..?
ahaks!!!!!!!

dah kawin kalu....tau sdiri la kan
x pasang signal pon kena marah free je...

Jasfyra said...

yay....sudah abis P
terror sudah..hehehe

re - zana, zura baru beli lasmi.baru mkn arinih..peningnya pala aku..adoi la

neezareef said...

bebas dah yer..

dulu niza amek lesen tade P lg nih..
terus je dpt...medekaaa...hahaha

niza pn drive g keja hari2..jauh tp sbb suke jd x la bosan..penat pn x igt kecuali kalo ade kete2 yg wat kita hangin tu mmg nk m@k! je

huhu

elly said...

yey yey... xyah buh p dah hehehe

Cik Puan Mimi said...

akhirnya bebas gak P tu ek zana.. akak ni plak amik lesen tahun 1998.. memang dah lama sangat tak bawak keta.. maklum ler belum mampu nak beli keta sendiri kan time tu..

pastu, bila dah kawin, hubby suruh bawak keta dia, tapi akak bagi macam2 alasan kt dia, takut la, nanti la, (yang sebenarnya memang penakut dan risau kalau jadi apa2 kat keta dia).. pastu bila akak dah beli keta sendiri, kebetulan plak hubby kena kursus 3 bulan, nak tak nak, kena bawak jugak sendiri gi kerja (selama ni hubby yang hanto gi kerja).. akhirnya pandai jugak akak bawak keta sampai sekarang.. tapi hubby marah bila akak nak bubuh P (ialah kat kl kalau letak P tu kira mcm saya budak baru belajar la kan).. dia kata tak yah bubuh P tu.. menyemak jer.. ciss

oliole said...

bertuah zana awak tak kena marah dengan pakwe...saya pun belajar drive dengan pakwe...huhuhu...kaw kaw punya dia marah i...sedikit pun tak bagi muka...tapi yang hairanya...bila hati i panas, i boleh bawa kereta elok aje...
lesen i expired bulan march...

mama mya said...

bravo lepas nie leh pakai lesen D kekeke lesen Drift.. akak dah lama x drive pi kerja asben antar.. pi mana2 asben ada so x de laa drive tapi kalau blk kuantan baru drive kat highway...

anatahir48 said...

tahniah, dah lepas and lulus lesen P tu. akak pun baru 3 tahun ada lesen kereta ni.