CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, November 23, 2008

BATRICE now turn 1 years 10 months

Sekejap jer masa berlalu....
sekejap jer anak dara ku dah membesar.....
lagi 2 bulan genap 2 TAHUN....

perkembangan batrice :-
1) gigi dah penuh
2) makan minum dah pandai sendiri no need mama or papa or nenek tolong
3) mulut dah kecoh .........bising memanjang...
4) byk word dia dah tahu ......bukan takat sebut jer...tp paham
5) dah boleh ajak berborak...
6) kalu berak tu.......tak suke lelama kat pampers dia.......kalu rerasa nengok muke dia lain macam jer.....cepat2 arr bw gi bilik air cuci....kalu tak jawab lepas tu berlari ngan dia nak kejar pampers dia dari berciciran........sapa nak jawab..........
7) susu dari isomil dah tukar ke Dutch lady 123 perisa honey...
8) dah pandai nak bergaya.........kalu lepas mandi bw dia gi bilik dia............dia nak pilih sendiri baju dia........tp zana malas nak layan......yelah, amik baju yg baru2 jer plak tu........takkan pakai kat umah pun nak pakai baju baru kot....

** tu jer kot........nanti kalu ada lagi i update erk....

jom layan borak2 ngan batrice :

mama : echa.........atuk mana?
batrice : atuk .........je (atuk kerja)
mama : nenek mana?
batrice : enek ..........umah (nenek kat rumah)
mama : mak tok mana?
batrice : maaatok .........ampung (mak tok kampung)
mama : pak ngah mana?
batrice : ngangah ...........je (pak ngah kerja)
mama : mak cu mana?
batrice : makcu............adi (makcu study)
mama : mama mana?
batrice : mama ......jer (mama kerja)

w/pun mama dia yg dok tercegat kat depan dia...........

one day masa dok siap2 zana nak gi kerja...

mama : cantik tak baju mama?
batrice : antik (cantik) sambil dok belek2 manik kat lengan baju zana
mama : batrice nak baju cam nie tak?
batrice : (angguk kan kepala)...antik antik...ma..antik...

wah.....kembang seh anak puji.....even puji baju jer...hik hik hik

another day time cuti......dok rehat2 kat umah sambil layan tgk tv

mama : echa......amik remote atas almari, cha!
batrice : aaaa
mama : remote atas almari tu...tu ...tu (sambil tunjuk ler remote astro)
batrice : aaa....mot? sambil buat muka tanya org.
mama : haah remote tu...amik kan....
batrice : mot maa.....(skali dia gi amik ridsect daaa.......salah arahan....dia ingat zana cakap semut...tu pasal dia amik ridsect....)
mama : no no....remote bukan semut la
batrice : aaa.....emot?
mama : ha yg tu ler...bg mama
batrice : nah...(kali nie dia paham.........ada intonasi sikit antara remote & semut...kalu tak dia confuse rupanyer....)
mama : terima kasih
batrice : ame ame.....

boleh di suruh dah rupanya anak daraku itu...

other day.......h/phone zana bunyi...

batrice : maaa.......phone....eiyoo eiyooo
(dok terkedek gi amik h/phone zana kat bilik)
batrice : mama...nah
mama : terima kasih
batrice : ame ame...

betapa masa itu berlalu ngan cepat sekali......begitu pantas........
aduhai anak............cepatnyer kamu membesar.............

11 Kata Mereka:

yong said...

zana, paling seronok dgn diorang ni kan..bila borak2 kan..macam2..petah..cuma pelat je la..macam2 nak cerita..hehehehehe

idajer said...

hehe..sweetnyer dia!! petah gak tu..

~aza...as / ummie afiq~ said...

beesttlaaahh...batrice pandai cakap...belum 2 thn dah boleh dok borak2 dgn mama :)

farah amoi said...

hepi 20mos batrice...

oo..batrice pon minum isomil ker..? mcm darwisY jugak...tp for 2years and below je kan susu tuh...
d samping mahal mcm anak gajah kan..?

dah pandai akap dahh.?
kelakar tang silap ambik ridsect tuh...
hehhehe

Hirda Ibrahim said...

happy 1 yr & 10 mnths batrice!!
laa batrice x masuk 2 thn lagi ke?
tapi dia tinggi..
aku tgk time kat ttwangsa hari tu.
cerdik lak tu.

zana, aku paling suka part reply "ame-ame" tu...LOL... sukaaa...

madam CT said...

HOW TIME FLIES SO QUICKLY..

ENJOY D MOMENT DEAR..

Mama Mya said...

a'ah cepat jek masa berlalu.. batrice semakin besar dan sudah pandai bercakap huhuhu.. bestnye.. yg best tue gigi dah penuh hehehe.. leh makan apa saja.. batrice semakin pandai.. cayalah batrice.. mmmuuuaaahh sayang batrice

Cik Puan Mimi said...

kejap jer dah besarkan.. tak lama lagi nak masuk 2 tahun.. mama tak nak buatkan besday batrice ker.. meh la buat kat kl, boleh kitaorang pergi ramai2.. nak tolong buatkan besday kad pun boleh!!

hahaha suka baca diolog remote dan semut tu.. macam dia faham jer "mut,mut" tu apa.. heheh

lieya_latif said...

mmg seronok kalo budak2 dah pandai borak ni...pelat pun pelat laa yg penting kite boleh lawan cakap ngna die.....tgu le nanti kalo batrice dah mcm mia ....perghhh...kepochi sungguh tau...penat kite layan die ckp....he he he he...

dialog pasal semut n remote tu kelaka.....kire die faham le kan semut tu ape...n remote tu tuk ape....big clap for batrice!!!

eija28 said...

x lama lg nak masuk 2 tahun kan....dia dah pandai nak berborak tu zana....nanti dah petah siap lor nak melayan...

Sham Ummi Echa said...

mula2 aku trconfuse jap.. aku igt ko tgh ckp ngan anak aku echa ker.. skali rupanya batrice aka echa ek..

wah x lama lg batrice nk msk 2 years la... mmg sonok bila kiter da leh borak ngan ank kita sndiri.. kdg2 cam x caya jer kan..