CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, February 17, 2009

DAY 2 WITHOUT PUTING

Korang nie........jgn ler cpt sgt buat spekulasi........tak baik tau ........bukan i tak nak beli puting baru utk anak dara tu........tp i ada misi yg perlu i laksanakan. He he he he......

2nd day .......mean isnin yerk kengkawan ..........lagi 10 min nak balik dari opis ........laling hubby call .

"mama........x yah beli puting batrice tau."
"pasal apa plak .....nanti mlm sapa nak menjawab berjaga lagi?"
"puting dia ada hah! ..........dlm kocek suar papa"
"what!"

korang boleh imagine tak.........i rasa kalu laling hubby dpn mata i, mau i sekeh2 ketiak dia ker.....kepala lutut dia ker........nak sekek kepala tak boleh.......dia yg bayar zakat fitrah kan ........ berdosa besar i nanti ..........boleh dia ckp cam tu. Udah ler wife dia kemain gigih sampai nak kena serangan jantung mencari puting anak dara tu.........dia plak buat rileks.......esoknyer, dia boleh ckp menda alah yg di cari separuh pengsan tu dlm poket suar dia..........nak nangis guling2 rasa nyer i nie tau ................

Pastu laling hubby story yg sehari suntuk kat umah nenek dia, anak dara tu tak memuting ...... ada mintak tp bila nenek @ papa dia buat tak layan ........dia pun buat tak tahu sama. WAH ......kagum kagum kagum ......misi semakin menghampiri ke titik kejayaan nie. But, puting yg dah jumpa tu, still simpan lagi ........takut kot2 dia meroyan cam malam sebelumnya kan .

Bila mlm ........awal2 tu dia still tak tanya .........still buat cam xde apa2 lagi .........hati i sudah bunga2 kejayaan nie. Tp tulah............bila tak memuting nie.........anak dara tu punya mulut cam bertih jagung ok ........ pot pet pot pet pot pet pot pet........semua dia tanya, semua dia tegur ......jadi cam hyperactive pun ada gark.........tak leh duduk diam .........dlm kul 11 gitew.....batery sudah weak......senyap2 dia baring bwh ketiak i sambil nengok tv........tanya puting dia.............i ckp puting dah putus kan .........tok janggut bwk lari kan ........dia senyap...guling sana sikit, guling sini sikit ..............lelap.........zzzzzzzzzzz........lega ko !!!! Hilang penat melayan dia dari petang bwk kemalam tadi nengok dia boleh tido tanpa puting azimat tu. mmg legaa aaaaa..............

Tapi............
around 2.30 am dia bangun cari puting dia.........kali nie siap nangis2 bagai. Adoi......adakah episode drama malam semalam kembali berulang? ........sakit kepala sudah mari lorrrr..........i ckp puting dah putus ...........dah buang. Dia mintak susu plak .........buat susu, abis satu botol .....dia start tanya puting dia lagi............mmg kuat kan penangan puting tu kat anak dara i.......so, terpaksa berserah gark.........tp i kuatkan hati tak bagi puting yg dah jumpa tu......mean puting yg ok tu.........tp still bagi puting yg dah arwah tu.........same method cam mlm sebelumnya ....... tak sampai 2 min .......dia melabuhkan layar bahteranya semula.............

So, for 2nd day nie ada improvement sikit kalu nak di bandingkan dgn hari sebelumnya........hope misi nak ceraikan batrice dari puting berjaya..............hope sesangat ler...........but yang i realize, bila dia tak memuting, dia jadi kuat minum susu ........... hyperactive...........tido lewat ......... pot pet pot pet ..........pastu suka gigit org...........bukan gigit manja yerk ........gigit geram .........sgt sakittttttttt

1) Main car dia & stool dia ......dari kat lantai pi angkut naik atas sofa sebelah i

2) Tampal2 stiker sambil dok joget2 ketipak ketipung.....

3) Lawan kaki ngan papa dia plak

4) main air sesudah berlengas satu badan ..........

5) jadi spidergirl plak..........manjat grill pintu sliding tu.

6) Main susun2 lego yg tak berapa nak LEGO tu lerrr.......

7) Ngan menan huruf2 plak

Aktif x aktif ler anak dara tu semalam.........tu sumer xtvt dia dlm satu malam.......pengsan mama dia melayan........tu baru nengok gambar .........belum i tepek video2 dia lagi. Next entry ler yerk i tepek video2. X larat dah nak nuggu upload satu persatu video2 tu ............So, lepas tu kita tunggu plak citer hari ke 3 w/o puting ...........ngeh ngeh ngeh ngeh

27 Kata Mereka:

[[ yong ibu chem ]] said...

zana, chem dulu cenggitu gak. mula2 berenti puting tu..kau tau, dia mula geget puting botol susu dia pulak. dia jadi sgt kuat minum susu..esp bila nak tido! aku tau sgt dah..tu nak geget puting lah tu! tapi aku ikutkan je dulu..tp kena pantau gak lah. pasalklu puting kosong, lagi lah kan..takut masuk angin nanti budak tu. tp mmg mcm2 kami psiko dia lah. kata puting tu busyuk lah..malulah klu puting depan baby...hehehehe yg paling byk main peranan adalah asben aku zana. klu aku ni, cpt je nak give up nya. kesian pun ado!

tp mmg betulkan..budak2 ni bila dgn puting, dia akan cool sikit pergerakannya. tapi bila tak de menda nak dinyonyotnya..ha mmg aktif habis ler.

zana..aku harap korang berjaya lah dgn misi korang ni! hehehehehe teruskan usaha anda!

mama mya said...

cik mya lak kemaruk lepas putus susu badan.. tapi dia sendiri x mau hisap coz akak sapu ubat kebetulan dia nampak.. sapu ubat coz luka dia gigit..

yer harap zana berjaya ngan misi nie..

aimi @ kamalina said...

zana...teruja akak baca ni..harap2 ko berjaya la... mesti blh punya... hari kedua dah nampak improvement tu... akak dulu, amik masa 5 hari gak..after that, terus tak tanya dah.... time mlm tok sah cakapla.. meraung2 cari puting.. tapi akak kuatkan semangat.. tepuk2 manja bg tido gak, psycho mcm2la... cakap puting ilang la, nanti esok beli la.. mcm2 lagi la... sampai dia lupa sendiri.. hukhuk...mmg mencabar la sebab menganggu time tido kita kan... :P

liwaniel said...

semoga zana berjaya dgn misi memisahkan puting batrice ni...mmg susah sikit mula2..tapi kejap je tu...

irfan dulu pun berguling2 jugak nak tido mlm bila mula2 pisahkan puting...sekejap2 tanya puting, merengek2...sekarang ni wanie siap tunjuk puting lagi kat irfan...dia langsung tak layan..dia sendiri amik puting simpan dlm almari...

zino said...

si hazwan tu kecik2 langsung tak isap puting pun.. kerana nak cerai tu memang siksa nanti hehe.. teringat kisah along..

Sidratul Muntaha said...

alhamdulillah..
aqil lansung tak paki puting since lahir..
sgt susah nk ajo n also dia selalu kembung perut klu cuba pakai puting ni..
klu kat luar pun..mmg bg air masak or formula andaikata mls nk bf dia tgh2 alam.tpi once dh kuat mkn ni..kurang sikit menyusu bdn n formule klu kat umah nanny dia.

mama iqa said...

wah..bravo btarice..bravo!
antara sbb2 yg aku mls nk bg puting, payah nk bentikan pakai puting ni kan? so iqa since lahir lg mmg aku tak bg pun..mmg aktif je le anak dara aku tu..tp ada gak le pengalaman aku nk ceraikan bf dr iqa..mula2 tu ala2 meroyan gak le dia tak dpt..hehe!

neezareef said...

jgn putus asa zana
sure buleh punye

eija28 said...

harap ko berjaya dgn misi ko zana....

mysha said...

aduYai mcM tu punYe ssH eK aKak nak puLihkan bATrice seJAk kehilaNgan keMbaR sIam dia huhuhuhu...

nIh kiRa sHa timba PengaLaman aKaK niH...

mrs khairul said...

ooooo cik zana misi ko tu nak pisahkan puting si batrice eks.aku sgt sokong ko 100%..lagi pun batrice dh big girl kan..moga berjya..yg pntg ko kena tabah kan hati..hehehehe

Sham Ummi Echa said...

yeahh...go batrice go... mlm ni xyah memuting lg yer... sian kt mama awak tu ha.. kemengantukan mama dok layan awk tu...hehhehe

lieya_latif said...

dah menghampiri tangga kejayaan tu zana...ko kuat kan azam ko okey....jgn kasi puting yg elok tu....dah nak bejaya tu...sikit jek lagi tu......aku tgk gigi batrice pun kedepan sikit kan...so ko mmg harus stop kan puting die...aku doakan ko berjaya (cewah, mcm dasat no misi kite ni kan) he he he he ehhe....

tp bagus gak die kuat minum susu kan...lagu satu kuat pot pet pot pet tu pun bagus....cepat le die pandai berckp nanti.....

Dee said...

xpe zanna..slow2lah..nti dia lupa pya puting tu..hihihi..

sWeEtdARLinG a.k.a Afkar'z said...

aku pun tgh nak senggangkan puting dari zulfan... dah 2 tahun kena buang tabiat tu dah...

MaMa 3H said...

memang mencabar gak misi nie...harap-harap berjaya yer...

my qaseh said...

Hehe harap2 lah misi kali ni berjaya yea..

Hirda Ibrahim said...

aiyoo camtu ke?
kalu kess aku camna agaknya, hardy si mamat oteng tu pun dh hyper.camna kalu without puting??? waaaa... pengsan aku!!

Mummy Dasy said...

mmg naya klu paci ilang, daneen pgl "pepet" pnah skali jd mcm ni start tu stby 3 paci kat umah dah ada banyk disepah2 dia plak coz tau ada byk la ni masuk 3y dah susah dah ceraikan paci tu

Cik Puan Mimi said...

wah progress terbaru nampak.. tak lama lagi free puting la tu.. emily tu ntah bila la.. tapi just untuk makluman, sian2 hari kat taska, memang no puting at all.. balik rumah pun dia rileks lagi, tapi saat nak tido tu masa elah sikit.. masa la macam batrice, nak sumbat susu pun, pastu mesti nak cari 'ateng' dia.. ish ishk ishk

akak doakan batrice tabah menghadapi "perpisahan" ini.. hehehehe.. poyo jer ayat aku ni

Cik Puan Mimi said...

apa la yang aku tulis ni.. nak tulis cenggini sebenarnya

"SAMA la macam batrice, DAH sumbat susu pun ....."

As said...

baguih.. bagiuh.. cam tuh la... bukan senang nak pisahkan budak ngan puting ni kalo dia dah biasa...good progress ...x lama lagi xyah la pakai puting..
hmm naper sampai lekat sticker kat blakang tuh batrice....

ummy@tzi said...

ohhh.. nih misi nk kasi putus puting yer... semoga berjaya... jgn lupa buat kenduri kalu dh berjaya tuh.. hehe

Emy Omar said...

Zana..akak doakan misi Zana berjaya eh..ada perubahan yang positif nampaknye tu..

Linda Latip said...

chaiyok² zana! huhu msti bleh nye la batrice..buat die leka sume kan, insya Allah lama² lupo la puting tu ha..Ghazi klu jupe puting di gegetnye tmpt pemegang bkn puting nye yg digeget..hahaha

lgpun batrice dh beso kan, pasni tayah geget puting, kite geget lengan mama aje..hehehe

zana, batrice mcm sepupu² Ghazi..asik men sticker je kejenye..Ghazi tk suke sgt, tp salu la jadi dinding tmpt tampalan derang haha..senang je nk pujuk, g beli sticker 1.00 kt kedai..snyap la nangis..ralik main...

Jue ~ mama DnD said...

hehehe akak xder experience pasai 2-2 pun x hisap puting. tp budak x hisap puting nie mmg kuat susu, tgh mlm kena bgn buat susu 1-2 kali...ada pro & con lah kan... so skang camner batrice meroyan lagiks tak..? hehehehe.. caiyok2 ..ibu dia kena kuat semangat a..xleh give up..

elly said...

kemain xtif si batrice yer... geng ngan qmie la nie... berputing n sgt lasak ok! sampai kat umah tu asik dgr sore mama die jerittt jer... pastu mlm memang pensan! kahhhhh... ligat sgt main kan....hehehe....