CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, February 03, 2009

PERAK to PERLIS to LANGKAWI

......... pepagi memasing dah bangun. Lepas2 sarapan bagai, gerak. Dlm kul 9 gark ler baru kuar dari rumah anak sedara kak Murni tu. Satu yg i suke kalu lalu area Kedah nie ialah, pemandang sawah padi........mmg melekakan ler ............sikit2 mulut i bising..........."papa, nengok tu""papa, lawaler ........" tension ler laling hubby i tu ................i kan pencinta alam .........

Dlm kul 12 ++ kami sampai Kuala Perlis.............kali nie, kami decided nak naik thru Kuala Perlis jer coz' kalu dari Kuala Kedah .......duk dlm ferry berjam ler plak..........if dari Kuala Perlis, dok dlm ferry tu cuma 45 minit jer............xde ler fenin2 lalat dok dlm ferry tu ...........

Kami ambil tiket pukul 3.15 pm coz' kawan kak murni yg duduk area situ ajak lunch kat umah dia ...............memula tu memasing cakap tak yah ler .......buat susah2 bagai ler.......sekali dah sampai, amik ko........3 ekor kerapu fresh di hidangkan ........memasing ilang malu ........giler, mmg sedap ler si Fairuz tu masak .........simple jer, kerapu bakar, kari ikan & sayur air ........memasing makan bertambah2 plak............tp sorry lah erk, i tak snap gambar........malu ler @ umah orang kan...........

Lepas makan .......... memasing siap nak tolak ke jetty ....... tu pun dah lambat sebenarnya ..... keta park umah Fairuz ........ yelah, kat area2 situ parking keta tak berapa nak selamat .......... esp yg main park merata tu.........kalu parking berbumbung tu ok ler kot ........tu pun agak mahal ler coz' sehari RM10 ......... so, Fairuz ckp, better park umah dia jer ....... lagipun rumah2 sebelah tu byk yg kosong lagi ........ apa lagi, pucuk di cita ulam mendatang ler .......... org dah offer ........ x yah ler buat malu2 kucing kan .......... terjamin sikit keselamatan keta tu ......... he he he

Siap kumpul sumer kat jeti Kuala Perlis kul 3.05 pm ..........sekali nengok tiket, ferry kul 12.30 ..... meroyan jap ........ laling hubby plak yg tukang beli tiket tadi ...... amik ko ! gelabah jap dia ....... pi kaunter tanya apsal tiket 12.30 sedangkan beli utk 3.15 nyer ........nasib boleh tukar .... tulah padahnyer kalu beli tiket tak check balik detail kat tiket tu. Sebenarnya, time laling hubby beli tiket tu, ada sorang mamat yg dok kecoh2 ngan laling hubby suh amik keta sewa ngan dia...........maunyer laling hubby x concentrate ngan tiket tu.......tu yg sampai terlepas pandang time @ tiket tu........

** sementara tunggu laling hubby antar keta **

** giler minyak muka laling hubby **

** nieler ferry yg kami naik tu **

** we yg happy nak menghabiskan cuti2 & $$$ **

** Ashraf & kak Murni **

** budak yg dah x heran naik boat ...........nie 2nd time dia seberang laut **

we'll sampai jety langkawi kul 4.10 pm camtu ler.............lepak2 sambil tunggu sepupu ashraf , Yan sampai. Kat langkawi nie kitaorg akan stay umah Yan kat area Kilim. Keta pun pakai keta Yan & keta kawan Yan ........giler budget ler kali nie..........dah tak payah nak sewa2 keta bagai.....dah tak payah nak cari2 hotel bagai.......semua complete sponsor..........tp xde ler duduk2 free jer ........ada gark ler hulur2 sikit pada Yan tu .........org berbudi kita berbahasa ......x reti2 lagi .............

Sampai umah Yan dlm kul 6 lebih gark ler.......... Lepas lepak2 jam and angkut beg sumer masuk dlm umah & bilik...........kuar pi mandi manda. Memula gi Air Terjun yg area rumah Yan tu.......lupa plak namanyer ........tp sekali sampai, tak best ler plak coz' kat situ cam kotor sikit airnyer ...........frust ler gark ......dah excited memasing nak buat terjun tiruk .....sekali tak dpt.......tukar plan ke Tanjung Rhu ..........sekali sampai sana, tempat tu cam tak sesuai plak nak mandi manda ........lagipun x nampak plak org dok berendam kat situ .....frust lagi ......xpe arrr ..........esok ler jawapnyer ...........kat area2 pantai Tg Rhu tu ada plak lori kecik yg jual air kelapa, laksa and rojak ........so, nak sedapkan hati memasing, pekena air kelapa & laksa kat situ ........tp hampa ...........air kelapa yg tak berapa nak manis and laksa yg tak berapa nak kick ........i kecewa di situ ............ he he he xpe, baru 1st day ........ada masa lagi nak cari laksa yg kick nanti ........... sambil isi perut sambil layan budak dua org tu main pasir ........x dpt mandi, dpt main pasir pun jadiler ..............last2 kepala batrice penuh ngan pasir ..........

** cun kan pemandangan petang kat Tanjung Rhu nie **

** nampak tak ada budak kecik terkedek2 lari kejar papa dia? .........**

Lepas isi perut.........balik umah. Mandi2 and relaks kejap ..........pastu dlm kul 8.45 pm kuar gi bandar Kuah shopping coklat & kain batek sikit and dinner ............ sampai umah balik dekat pukul 12 mlm ......letih nyer lah hai............tu baru 1st day tu.........

Pada yg bertanya camner keadaan or mood batrice sepanjang perjalanan ........mood dia tip top ..... xde nak meragam ke apa .......tp yg letih bila dia mintak dukung jer lah ....yg lelain tu tip top ...........anak dara i nie mmg kaki jalan. Umur baru dua tahun dah abis semenanjung nie dah jelajah ............tinggal sabah & sarawak jer dia belum pergi lagi ...........


18 Kata Mereka:

*Azie* said...

wah syoknyer g langkawi...ko rembat apa kat sana..klu aku kain batik ngan coklat jer...amboi batrice naik bot xtakut yer..mmm bagus tue.

Mrs. Hasanif said...

amboi syok gitu baca cerita ko ni..buat aku teruja nak p langkawi tau... apa pun aku tetap nk kt aku suka topi batrice..titik!!!

Hirda Ibrahim said...

cantik ek sawah bendang?? (tanya soklan sambil2 kembang2 idung..bangga. LOL)

fuhh..sib baik buleh tukar tiket tu ko.. kalu x? mau pitam kejap kat situ..
zana, u look luvly pakai tudung ekin. kemassss je.

nanti jgn lupa tunjuk apa ko shopping k?

Cik Puan Mimi said...

zana mujur tiket tu boleh tukar.. kalau tak boleh tukar, alamat kena kuarkan extra money untuk beli tiket baru..

betul kata hirda, tudung ekin tu memang sesuai dengan zana.. cun abis, senang nak bawak gi jalan2 tak yah nak sibuk2 gosok tudung lagikan..

akak baca cerita zana ni seolah2 akak yang penat tau.. ialah perjalanan dari pagi sampai tengah malam!!

rasp said...

bagus ek batrice suka jenjalan..tak meragam..senang gitu kan..

aduh bila lah nak ke langkawi nie..lama bebenor tak jejak kaki ke sana..

mama mya said...

aduh bestnye pi langkawi.. x tau laa bila nak sampai ke sana huhuhu.. batrice lak sporting suka bjalan.. tue yg syiok

re = zana ada umah kosong x kat sebelah umah zana nak pindah sana nie senang nak antor cik mya hahaha

ai said...

huiiiii....!
berjalan sakan kowang. sonok tul abiskan duwit..keh keh

Mak Su said...

wow! kalu baby w, takut dia muntah plaks, lama sangat dlm kereta

Linda Latip said...

hamboi beh la.acik tiap kali g miting je..huhu beli brg pn dkt² kuah pastu kna naik flight cecepat blik KL haish..klu g ngan famili besnye la kan..tak kire pasni ajk ghazi ngan ummi gak nk g jln2 hahahaha

** yong ** said...

zana..jah gak hang punya journey..tak terjangkau aku..hehehehe drive dari selatan ke nun utara..rentas pulau!

sopping apo zana? hehehehe

kat tg rhu tu mmg tak de org mandi pun zana..air cam dalam je aku tgk..seriau aku!

k.nurul said...

syiok tu g langkawi zana...
mesti sopink sakan kt sane kan
mane ole2 utk akak? ekekekeke...
tkdelah, gurauan semata...;)

Leenoh said...

Makan laksa K.Perlis tak. Kalau campur dgn beehon (meehon) goreng sedap.
Ari tu saya mkn soto wak 2not sedap. Rupanya Srk Sri Tengah tu ada Lmn blog gak.
Wassalam

eija28 said...

sekejap jerk naik ferry dr kuala perlis...45 minit...takder lor mabuk laut sgt kan...ko shopping ape zana kat sana?

mrs khairul said...

adusss...giler bestnya dpt coti2 mesia nih..cantik lah scenery kat pantai tuh..very d beautiful...untung batrice kecik2 dh round semenanjung

zana, ko mmg dh bese eks naik feri nih..aku xble lah..nnt aku loya2..pening2..dulu naik bot kat tasik shah alam and putrajaya 5 minit jek pun dah aku kena migrain...hahahhaha..dat y msa p honeymoon kat langkawi aku request kat hubby nak naik flite jek..muahahaa

weh ko pkai tudung ikin tu cantik je aku tgk..pesal aku pakai x lawa pun..ke mmg aku yg x lawa...keh..keh..hasben aku cukup tensen kalo aku pakai tudung tuh..ada ke patut..

As said...

amboi jln belah utara la plak ya... sonok nyer jln2...
kiter yg asal utara ni pun baru ajer g langkawi tuh.. best...
tp pegi naik flight.. x larat nak drive jauh sgt....
so chumel batrice... ya la.. dpt jln2... dr selatan konvoi ke utara ... kalo aku la zanna mau patah pinggang.. hehehe

lieya_latif said...

wah wah wah....mmg sakan ko berjalan zana....tapi kalo aku terus terang ckp mmg tak larat le naik keter ni ....tapi asalkan stop2 okey kot....best gak gi langkawi naik keter kan.....teruja gak aku....mase aku gi naik flight tu aku tak beli pun barang kace sebab takut......next time leh laa usul kat shah gi naik keter jek....h hehe hehe he

seronok laaa batrice dapat jalan2 yeak....senang bdk dah besar kan zana, senang nak bawak gi jalan jauh2 ni...kalo baby ni susah sikit, takut meragam jek.....

cantik2 pic kat tepi pantai tu....leka aku menengoknyerrr

Sham Ummi Echa said...

sib baik leh tkr tiket tu..kalo x..melayang ler duit ko..mahal gak tiket feri tu kan...

wei..besnya ko g langkawi..aku jeles nih.. plan kitorang laki bini nk ke langkawi asik trbantut jer.. xpe la mebi nx time dpt ler aku g langkawi tmpt kitorang honeymoon dlu..hehehhe

byk ker ko shoping coklat kt situ zana... kasi tunjuk sket kt sini apa yg ko beli...ada beli pggan mangkuk x..hahahhaha..

my qaseh said...

Wah sonoknya g jejalan..soping sakan no hehe..sure Btrice n mamanya appy giler kan hehe..

Pssst:Kita dh courier brg tuk awk pg td hope sok smp lah yea..Sowi lmbt..