CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, February 06, 2009

LANGKAWI DAY 3

Tak abis2 lagi erk citer Langkawi nie......ampun ..........abis tu, mood nak update tu kekadang muncul ke kadang dia gi nyorok .........hope korang tak boring lah erk.........just nak share....lagipun blog i, suka hati i ler kan.............ampunnn.......

Utk xtvt 3rd day nie............2nd day tu dah pi booking boat. Yelah, nak pergi Island Hoping nie nak kena booking boat awal ........ kalu tak sure penuh punya. So, we'll decided chatter satu boat - RM280. Means satu kepala RM40 sajer..... act byk package tp yg kami nyer nie RM280. Kalu tak silap ada yg RM250. Tp yg tu jumpa after we'll dah booking yg RM280 tu.... xpe arr...beza RM30 jer........kira halal lah kan.

So, ikut plan........kami naik boat kul 9 ........tp pukul 8.45 baru gerak dari rumah. B/fast pun belum lagi..........so, wajib ok isi perut dulu. Kali nie b/fast ngan kuih muih & nasi ayam ........pelik ooo nasi ayam sini. Nasi kaler kuning cam pulut tu...and ayam seketul kecik. Giler kedekut. Ada sos cili ...........i tak makan sangat......dok layan Batrice yg sibuk nak rembat ais dlm gelas milo ais i ............

Sampai jetty almost 9.30. Nasib boat mmg dah stand by .........so, b4 10 am kami dah gerak masuk boat. 4 jam ngan package Island Hoping nie we'll di bawa pergi 3 tempat ..........Pulau Beras Basah utk mandi manda, Eagle Feeding & Tasik Dayang Bunting. Mmg best ler...........tp bagi yg ala2 puteri lilin tu .............yg tak tahan panas .......x yah ler pergi ........sure korang membebel sepanjang perjalanan. Sana sangat panas ok !!!!!

We'll atas boat nak ke 1st place - Pulau Beras Basah ..............

** anak sapa yg comot bebenar nie **

Kat pulau beras basah ........1 jam di peruntukkan......tp kami tak sampai satu jam dah c.a.b.u.t. Bukan apa ler.......agak boring mandi2 kat situ...........tp best sebenarnyer kalu dpt naik parasailing & banana boat tu..........x dpt nak nolong ler...camner nak naik coz' ada dua budak kecik sekali nie........sapa mau jaga !!!!! .........he he he......parasailing tu sekali fly RM90. Banana boat tu plak satu kepala RM20. Ok kot .............


** i love this shoot ..........cam cun jer .........kalu gambar i ke batrice ke lagi cun kot. Nak wat camner.......photog mmg camtu .........**

** menumpang kasih ngan ayah ashraf dia **

** bini sapa lah nie erk ?**

** para suami2 mithali yg baru balik dari berkubang **

From Beras Basah Island ........kami naik boat utk tengok Eagle Feeding plak ...........rugi sesangat coz' tak dpt ler i nak amik gambar2 eagle tu tengah menyantap kan ......almaklum, camera burok !!! .........papa, nak camera canggih satu. Boatman siap bwk ikan lagi utk bagi eagle2 tu makan. Byk plak tu eagle nyer.....rupa eagle2 tu sejibik cam Replica Helang @ Dataran Lang tu....camtu ler kaler eagle2 kat sana tu ok.

Lepas ala2 kejakunan nengok burung2 helang tu makan ...........destinasi yg di tunggu2.....Tasik Dayang Bunting. Mmg best ler mandi manda kat sini. Tp nak ke tasik tu ada letih sikit ler coz' kena daki tangga yg berbukit and then turun plak bukit yg bercerun tinggi. Mmg gigil ler kepala lutut nak sampai ke tasik tu. Korang bygkan i siap dukung Batrice lagi. Nak biarkan dia daki tangga2 tu .......x sampai hati ler plak...udah ler curam....mata tangga tu ala2 kecik jer.......tukar2 shift ler ngan laling hubby. Nak sampai ke kawasan tasik tu ajer dah almost 15 minit. Tp bila dah sampai, mmg puas hati ler.......satu pemandangan yg cantik sgt. Cuaca pun sangat2 ler panas.......mmg rentung ler kat situ. So, di sinilah bermula episod merentungkan kulit memasing.

Sorry, kat sini tak byk gambar.......tu jer yg ada ......photog of d day sibuk nak mandi.....so, x kuasa nak gantung camera snap sana snap sini. Mmg best berendam kat sini. 1st experience ler masuk dlm air kaki tak jejak ke dasar.........selalu tu kalu gi mandi pantai ......ada gark ler rasa pasir di ujung2 kaki kan .......kat sini.....jgn bermimpi. Dlm tasek nie jer dah dekat 30 - 50 meter. Dalam tu.........so, mmg sesapa yg mandi kat sini di nasihatkan pakai life jacket utk keselamatan. Tak kira ler u pro ke tidak berenang...nak selamat pakai life jacket ......kot2 ler tetiba korang abis tenaga dok berenang2 dlm tasik tu kan .....ada gark penyelamat korang. Tp laling hubby i selamba terjun tak pakai life jacket ...........kemain berlagak ngan i .....pastu, ada kolam kecik utk bebudak .....so, selamat ler bebudak tu mandi kat situ kan. 1st i layankan batrice dlm kolam tu .........after 30 minit dah tak sabar nak join laling hubby terjun tasik.....Batrice i tinggalkan jap ngan si Badut...keh keh keh, Badut nie boleh buat takut nak terjun tasik ..........u tak mau terjun, jaga anak i ...boleh !!!! Dpt ler berkubang dlm tasik tu almost 1 hour ......gi layan balik si Batrice. Suprise.........anak dara tu giler happening main i. Siap belajar menyelam bagai ok .....siap terjun dari tebing kolam bebudak tu........mmg happy & excited sungguh dia.......... next time awak dah besar, mama & papa bwk lagi ...........kecik2 nie tak larat mama nak dukung ler..........dah puas main air.......salin baju .......sempat naik solar boat ......harga RM30 for 30 minute.......mahal ekr........kalu yg paddle tu RM15 utk 30 minit....tp i lagi suggest uol naik yg kayuh tu dari yg guna solar .......giler lembap ok !!!! Dah puas......time tu balik .......again, nak mendaki tangga2 yg curam tu .......memasing dah pancit dah.

** bye bye tasik .......nanti batrice datang lagi, tp tunggu batrice besar sikit lagi lah erk**

Sampai2 boat......itu tukang bwk boat membebel coz' we'll terlebih masa. Dia estimate 1 jam jer kat situ ...but we'll bantai sampai 2 jam lebih kat situ.....hello.......still tak lebih 4 jam yerk yg di peruntukkan utk Island Hoping. We'll sampai jetty around 2.15 pm ler kot. Keh keh keh...yg nak gelak tu......itu tukang bwk boat giler laju bwk boat .......i rasa dia marah kot coz' tunggu kami lelama time kat Tasik Dayang Bunting tu .............udah ler tak mesra alam .......selain dari tukang bwk boat yg hampeh tu ..........yg lelain mmg sgt berbaloi program utk hari ke -3 nie. Sepanjang perjalanan balik yg amat bergelora coz' boat terlambung2 di sebabkan tukang boat tu bwk laju ......anak dara i tu giler nyenyak tido tak sedar apa .......kepenatan sungguh !

Sampai jetty terus cari kedai makan. Just makan kat pekan Kuah tu jer......kat terminal ferry tu kan ada kedai makan mamak.......isi perut jer lah kat situ. Lepas tu ..........ronda sat kat Pekan Kuah......shopping apa yg patut. Kali nie i sempat rembat perfume utk laling hubby as besday present and 1 for me. And cari skirt coz' time tu i ngan seluar pendek sajer.....he he he...tetiba malu plak kat tengah pekan ngan body shirt & seluar pendek !!!! ..........

** muka penat + puas **

** ini budak sudah kepenatan **

bila memasing dah dpt apa yg di cari..........otw balik singgah IDAMAN SURI. Sapa tak kenal tempat nie.......meh nak lekuk kepala tu. Mcm2 ada ........uol sediakan jer lah duit juta2 kalu nak borong sumer......tp i tak borong bebyk ler.......cuma hati udah berkenan ngan set vision & periuk tefal .......murah beb! tp tak dpt nak beli coz' laling hubby dah kehabisan cash kat tangan .........nak gi bank tunaikan cek, cek plak tertinggal.........ruggiiiiiiii .......i dpt beli set makan arcopal kaler putih w/o corak ......tu laling hubby yg pilih and senduk makan & senduk utk sup yg sama pattern dgn set sudu garfu yg boss i hadiahkan aritu. Ok ler tu kan ......ada gark yg di borong kat IDAMAN SURI tu. Kang ada plak tanya pasai apa laling hubby guna cek tak ada kad ATM ker? .........acc hubby acc business dia .....guna dua nama (laling hubby + MIL) so x leh guna card atm ....kena guna cek. Plak tu........isnin hari bertolak tu......laling hubby bijak pandai gi masukkan sumer cash yg dia ada dlm bank.........and just spend RM1700 utk expenses kami. Dia ingat cukup, sekali over budget plak ........ngengengengeehhhh.....

**nie ajer yg dpt di rembat **

Dah abis shopping @ IDAMAN SURI, apa lagi ............balik ler rumah kan....x reti2 nak balik dah . Sampai umah almost 5 pm. Yg perempuan2 dah kepenatan ........anak2 pun dah lepak asyik dok mengaruk jer ........yg lelaki ada semangat lagi ......so, dia org sambung mandi manda kat Air Terjun Temurun plak. Balik tu laling hubby complaint ..........air terjun temurun dah tak ada air terjun ........maybe coz' panas sgt kat sana sampai air terjun tu kering. Dia org mandi lite2 jer lah .....melepas ler diaorg nak buat terjun tiruk or massage badan ngan air terjun tu...he he he....yg org2 pompuan di tinggalkan nie..sambil relaks, sambil kecoh kemas bag pack apa yg perlu....esok pepagi dah nak balik.



Mlmnyer kuar makan. Kali nie best coz' dpt makan seafood.......ikan 3 rasa, stim, sotong, udang, kailan ikan masin & tomyam.........sedap plak tu. Dah kenyang tuju tempat wajib pergi kalu gi Langkawi nie. DATARAN LANG. apa lagi sessi menggedik ler kat sini kan ......tp tulah, camera tak canggih nie........penat setting still tak cantik gark gambarnyer.........

Abis dah citer hari ke-3 merangkap hari terakhir di Langkawi. Tp lepas nie i sambung lagi erk citer jalan ke perlis & penang plak .........kata jalan2 cari makan kan ........harus jelajah sumer. Itu ler salah satu sebab i tak nak naik flight..........naik keta .....leh nak menyinggah yg mana sempat kan ............

(Hari nie i kena tinggal ngan laling hubby. Dia ngikut member dia mancing kat Kelong Acheh, Mersing ......... hu hu hu, mlm nie tido berdua sajer ngan Batrice ..........)

15 Kata Mereka:

neezareef said...

ade lg idaman suri

PerantauSepi1306 said...

heheheheheheh memang tercabut kapla lutut kan nak pi T. Dyg Bunting tuh.. tobatttt walau cantik takmo pi dah ;D

aimi @ kamalina said...

wah zana.... bestnya dpt ronda2 pulau...akak tak dpt nak pegi masa ke LGK dulu... sebab kekurangan masa... harus kena cari date yg lain utk pegi lagi sekali.. shopping pun tak byk sebab naik flight... tu la rugi kalau naik flight ni..nak beli byk2 kang kena charge lak sebab terlebih muatan kan.. hehehe...

berani ya awak berendam tmpt dlm?? akak ni takut air..berenang pun tak reti.. ada yg menjerit2 kalau kena campak dlm air tu.. hihihi...

Sham Ummi Echa said...

ko g gak ek island hopping tu.. dlu aku g langkawi..xde smptnyer nk berisland hopping bagai.. kang legam plak tu yg aku maleh tu..

kiranya prcutian ko nih penuh ngan xtvt ler ek.. ok ler cam2..br la puas kan.. brani ek ko bwk batrice naik bot sumer.. rasanya da byk kali gak kn batrice naik bot.. aku x berani ler nk bwk echa naik bot.. hubby aku pon x brani lg nk bwk.. tu pasal coti2 mesia kt pulau nih.. kitorang postpone dlu..tggu echa besor sket..heheh..

tp aku mmg mengidam sgt nk g langkawi ni tau.. berangan nk stay kat awana porto malai lg (tmpt kitorang honeymoon dlu...hehehe gatainya aku)...

*Azie* said...

zana bestnyer tgk korang....aku tgk hepy jer korang anak beranak..mesti enjoykan

Cik Puan Mimi said...

zana, untung kau dapat gi island hopping ni.. akak pun tak pergi lagi.. orang kata best

mudah-mudahan lepas mandi kat pulau dayang bunting, ada la rezeki peknen lagi dan bagi adik untuk batrice yek. akak doakan

kau ni sama la dengan akak, asal pergi tempat yang nak mandi manda mesti togel.. sib baik laki tak marahkan.. lagi satu, i admire la baju merah you tu.. "mama batrice" heheheh

akak masa gi LGK 2 tahun lepas pun tak sempat gi dataran helang.. sebab asyik hujan jerk time tu..

panjang jugak percutian kamu tu kan.. siap bersambung nak gi perlis dan penang lagi tu.. memagn cuti sakan ler kamu ni zana.. best! best!

Hirda Ibrahim said...

eh zana,
kalu x salah aku, org pernah kata, kalu nk preggy try pi kat tasik dayang bunting tu. aku x sure la pulak kena pi mandi ke, pi mkn benda2 kat sana pulak. moga2 ada rezeki lepas ko balik langkawi ni..aminnn

weih..tudung mana ni?? mana?? mana?? hik hik hik.. x sedar diri punya tukang tanya soklan.

ko jgn tak tau, kat area2 utara, semua kaler kuning, nasi ayam, bihun sup, apa lagi ntah aku x ingat. tapi aku x le pulak buat nasi ayam kaler kuning..

jgn lupa tunjuk pic arcopal yg ko beli... sayang le wei..ko x dpt beli visions. rm200++ je kan set yg 3 beradik tu. kalu aku harus aku mengzap-zapkan credit card itu... kan namanya credit card utk masa2 susah.. tu time SUSAH le tu. SUSAH nk dpt duit!! LOL

Emy Omar said...

empat g island hopping ye..akak ni kalau g memang tak leh g island hopping ni..bukannye apa maleh la ikut aktiviti dalam panas2 ni kang balik hotel sure sakit kepala..spoil mood je.Kalau tak g idaman suri tak sah kan..he..he..takpe vision tu kat sini pun ada tapi price dia mahal la sikitkan =)

Yatt said...

dolu2 selalu g langkawi tp idak ler g jelajah pulau2 kat sana..ni dah nengok cam chantik jerr..so harus lah g jelajah kalo g langkawi pas ni..

mama mya said...

uwaa rasa nak pi langkawi gak huhuhu.. zana tolong laa velanja akak nie kakakaka

farah amoi said...

sakan ko berjalan yea zanna
batrice okey ke naik bot?

kami ni ke pangkor masa xde anak lagi
la ni nak g
rasa cam xde yg syiok dah kat sana

eeramaya said...

wah..sakannya dia bercuti-cutian..hehebanyak gak pulau2 kt situ ek.. batrice misti ske.. kami tak pernah smp g langkawin nih..bila ek..hehe..soonnnnnn

Yatie said...

langkaaaaaaawiiiiiii, tunggu aku!!! alahai, rindunya ngan langkawi ..

anatahir48 said...

wah...bestnya jenjalan kat langkawi...kak blum sampai lagi sana la...bila la nak dpt pegi ni..huhu

ai said...

sama gak la ngan aku aritu..gi island hopping. tapi tobat le aku nk naik bot tu lagik! gayat giler aku wei...huhuhu..

tp sonokkan?