CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, February 10, 2009

LANGKAWI - PERLIS - PENANG

Last day di Langkawi. Pukul 6 masing2 dah gerak. Lepas solat + kemas apa yg tertinggal lagi .......dlm pukul 8.20 we'll gerak ke pekan kuah. Tiket ferry tak beli lagi......nasib .......still ada lagi tiket kul 9.00. So, mmg tak sempat nak b/fast ler......kecoh memasing ngan barang & beg yg bertambah2. Datang ngan 2 kereta ........balik kena tambah 1 lagi kereta yg tak cukup nak bwk extra luggage tu.........maunyer ........paling min sorang tambah 1 beg sorong besar tu.........mmg masing2 pakat tambah beg ler........he he he......nie kalu naik flight .......harus kuar duit lagi nie......

Dlm ferry dah tak excited time pergi hari tu......yelah, ari tu semangat berkobar2 ......... now .... poket dah terbakar kan .........he he he.......ferry penuh giler sampai ada penumpang yg duduk kat bwh ........tu pun kami naik lambat ....coz' settlekan barang2 yg bertimbun tu.......naik2......nengok seat dah kena duduk ngan org........siap ckp tu, ramai yg tak duduk ikut no seat .........hello, yg lain tak ikut no suka hati diaorg ler.........janji i nak duduk kat no seat yg tertulis kat tiket i ok .......keh keh keh ........zalim nyer .......dlm keadaan camnie harus jadi zalim kejap....

Sampai jeti Kuala Perlis around 10.15 ......ferry balik nie ada lem*** sikit. Nak kuar ferry pun masalah gark bila barang dah byk, org pun ramai .........tunggu almost 30 minit utk naikkan barang2 and beg .......lagipun pagi air surut ..........ferry tak dpt pergi tinggi ..........so, bertungkus lumus ler laling hubby & geng turun angkat beg & barang2 yg berselerak kat dek depan tu .......x cukup tempat kat dlm ........so, dia org letak kat dek ferry tu ...........(*** ntah betul org panggil dek ..........).

** beg2 yg berlambak kat atas dek ......termasuk ler beg kami **

** ferry kami ......New Frontier 3 **

** Terminal Ferry Kuala Perlis **

** tengah tunggu nak naikkan beg **

** sya & batrisya **

** Kak murni dgn hasil rembatannya **

** Bini sapa yg dah itam legam nie **

Jom layan gelagat anak dara i tu sambil dok nunggu nak angkut beg dari ferry ......dia dah boring sebenarnya.........

Lepas angkut barang .......yg lelaki2 gerak ke rumah Fairuz ambil keta. Ingat nak terus gerak jer ke destinasi seterusnya .........tp Fairuz ajak b/fast kat umah dia plak. Pucuk di cita ulam mendatang ler kan . Kali nie Fairuz hidang laksa kedah @ perlis & pulut ayam. Pergh ....sedap siot........esp pulut ayam. Dia lebih kurang cam nasi ayam kat Langkawi, cuma yg nie pulut ......i tak makan.........laling hubby yg makan ......siap nak tambah tp malu .........he he he........yg specialnyer ........ayamnyer bapak besar ler ............puas sungguh. Laksa pun sedap giler ler .......kuahnyer pekat. Thanks Fairuz ........lepas b/fast kami gerak ke Padang Besar plak. B4 tu singgah Kangar sat coz' laling hubby nak cash kan cek dia ............dpt ler shopping sikit kat sana. Tu pun x larat nak jalan .........kalu larat ........harus lagi banyak beli ......I just beli blouse & skirt sehelai, brooch rantai 2 pcs & satu beg, Laling hubby plak 2 helai tshirt. Anak dara i, dpt 2 pasang baju ........cun seh. Harga giler murah. Tp sorry yerk kengkawan ........i tak sempat nak snap sana snap sini ........ kepenatan & panas ...........agaknyer area2 utara nie mmg panas erk ......

Nie antara barang i sempat di rembat di Padang besar .............

Yang nie plak ...........pinggan mangkuk arcopal yg i sempat rembat kat IDAMAN SURI tu. Korang nak nengokkan ........tu ajer yer dpt di pertontonkan .....coz' kain batek, minyak gamat, & coklat dah selamat di sedekah2 kepada yg berkenaan. Lagipun, tu ajer kot yg i rasa patut tunjuk .......yg lelain tu dah biasa dah .......

From Padang Besar kami menonong terus ke Penang. Sampai Penang around 6.30pm jugak ler.....niat di hati just nak singgah sekejap coz' laling hubby nak pekena Nasi Kandaq .........dia mmg fanatik Nasi Kandar. I tak leh terima makanan2 berkari nie........tekak melayu sungguh !!!. Makan nasi kandar kat restoran apa ntah .......rest kayu kot......i pun lupa ler nak snap gambar coz' time tu ngan renyai2 kan. Sampai Penang nie, kawan kak Murni again jadi tour guide.. thanks kak Syidah......he he he...........tp kali nie, tinggal family i and ashraf & co saja. Amy & co, masuk kejap pastu decided nak terus ke Nilai. Rugi ooooo ............lepas makan, ntah cam mana laling hubby kata, tak larat so join Ashraf & co tido di Penang. Kitaorg menginap kat rest house JKR di Teluk Bahang. Mak aii.....jalan nak ke Teluk Bahang tu kemain berpusing2 cam ulaq kena palu ..........sampai rest hour almost pukul 12.30 am coz' b4 that singgah umah Kak Shidah dulu mandi2 and siang ikan yg Fairuz bawakan utk buat bbq nanti kat rest house. Sampai rest house ........memasing dok pakat nyalakan api nak bbq ikan bakar. Settle bakar and isi perut dlm kul 3 lebih. 4 ekor ikan oooo...........dlm layu2 .........senak gark ler perut makan ikan bakar.

** jambatan Pulau Pinang **

** keh keh keh .......time snap gambar Queensbay mall nie dlm kepala hotak i asyik ingat kat kak farah jer **

** beli ubat demam & selsema batrice kat sini ...........**

Itu ajer catatan perjalanan hari terakhir di langkawi dan hari ke-4 rancangan cuti2 malaysia i nie. Lepas nie sambung entry makan pasembor plak yerk .........



15 Kata Mereka:

eija28 said...

wah zana...jalan sakan ko?sampai ke penang plak...wey...x pegi pantai batu feringgi ke??

Sham Ummi Echa said...

da sampai penang plak yer.. ni mmg betul2 coti2 mesia nih.. brp negeri ko round nih..

liwaniel said...

amboi zana...shopping sakan tu...siap pegi padang besar lagi tu...mmg becuti2 sakan la yek...

kalau ke langkawi tu mmg tak sah kalau tak menambah beg time balik...bukan selalu ke sana pun kan...

Cik Puan Mimi said...

cun seh baju baru batrice.. siap sedondon dengan topi tu..

mmmm sempat lagi tu bbq tengah2 malam.. heheh kalau akak ler, kalau dah 12.30 am tu mata dah tak leh nak celik lagi dah..

Nur Syafawati said...

hi zana..salam perkenalan..
sonok nyer zana jalan2..byk tempat lak tu singah..huhu.puas kan??dapat jalan2 ngan family..si kecik tu pun bukan main lagi..ngan fishing cap dia..so cute..hehehe

~~ciklinn~~ said...

wah dikk jalan2 sakan...shoping2 sakan.... waduh2....memg gumbira kan....

Puan Iza said...

Wah! berjalan sakan zana siap sampai ke peng bagi....mmg holiday betul2 nie :-)

Hirda Ibrahim said...

derang campak2 je beg2 kat dek tu kan? sian aku nengok...

batrice ok x time kat jetty tu? kalu hardy harus dia pun sibuk gak tu.

ko jgn tak tau zana, area2 UTARA memang panas ok. thats why la aku ni dh rentung coz pi sekolah kayuh beskal je. sampai now x cerah2 (hahahah..alasannnn)

aku kalu nama dia public holiday, aku rasa cam tobat x mo pi Padang besaq. manusia punya le ramai + price will mahal skit.
pastu dgn panasnya....aku kompem migraine!!

elly said...

snoknye zana n family jalan2, soping2... kalo ade duit memg bes wo cuti2 mesia nie hehehe...

shimazahar said...

warghh jalan sakan nampak... janji fullus penuh dalam kocek.. jalan kemana pun ok... hahahahaa... suka kan jalan-jalan dekat langkawi tu.. sambil berjalan sambil tu bershopping...

farah amoi said...

ooo...tgk Queensbay Mall tingat kat aku
tp sebelum nak mai penang
bukan reti nak mintak no phone
nak kontek ke ape keee....?
hampeh lo ko zanna
dah tau aku stay penang
reti-reti ler mai mlawat aku !

kalu bab nasi kandar tu
mr.hubby kak farah kan pakar bab bab ni
kalau x...bole bawak kowang g makan nasi kandar baaikkk punye


ohooo
jauh nye kowang stay
oo...umah psingahan JKR ke...
kat teluk bahang nuuuu
jauh tuuuuu
jem x????



wahhh
sonot ko shopping bagai yea

akak pon x penah sapai sana
rasa x sanggup nak bawak hero-hero ku g shopping sapai sana...

Mrs. Hasanif said...

sonok ko jalan zana..jeles aku..huhu akan ku himpun uwang utk soping kt ganu bulan 3 ni..hehehehe


re: ko tahu nape aku beli tudung itu? pasal aku tpengaruh tgk pic ko pakai tudung itu..keh keh keh harus la aku mencuba.. ok x? aku rasa mcm x se cun ko lah.. tp aku suka tudung ni..sgt sesuai utk travel..x yah pening nak gosok tudung.. senang jek.. tu aku beli kt pasar tani kt pjaya ..rm15 sajok.. nanti nak try yg plain plak.. rasa murah jek..

Big Mamma Bukhari said...

puas berjalan2 tu zanna..

rasp said...

sronotsnya gi jenjalan..coti2 malaysia nie...rembatan tu semua nice..beg tu lawa lah..i loike!

PerantauSepi1306 said...

perhhhh sopping tuuuu ;D