CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, February 04, 2009

LANGKAWI DAY 2

2nd day - keluar rumah kul 10.30 pg. B/fast siap2 kat umah Yan. Hari nie plan nak jelajah tempat2 yg menarik sajork..........he he he

GALERIA PERDANA - Tiket masuk RM5 utk dewasa and kanak2 RM2. Sapa2 yg bwk camera diaorg charge RM2. Macam2 ada dlm nie......mmg puas ler kalu nak menelek satu2 barang2 yg ada dlm nie.........jwbnyer sampai ke petang ler tak kuar2..........act, mana yg tak pernah masuk sini, GALERIA PERDANA nie menempatkan semua cenderamata yg Dr. Tun & Dr. Hasmah terima, gambar2 lama, kereta yg pernah di gunakan, and replika rumah Dr. Tun dulu. Jubah time dia study pun ada pamer kan sini tau. Nie 2nd time i masuk .......tp tu pun x puas lagi....... we'll kat sini almost 2 jam.

** kagum beb ngan senibina ceiling bangunan nie **



NUSANTARA MAJU - kalau2 nak shopping minyak gamat......mmg meriah ler kat sini. Mcm2 produk gamat ada. Kedai merangkap kilang gamat nie terletak on d way nak ke pantai chenang. We'll keluar keta jer bau gamat dah semerbak ........

Lepas shopping @ Nusantara Maju tu ....... gerak ke pantai chenang. Nak isi perut.....dah lapar ooooo ......... singgah makan kat rest depan D' Rasa chalet .........lunch tengahari tu memasing ambil ikan bakar, daging bakar & sotong bakar cicah air asam ....... meletup beb !!! murah pun murah.

UNDERWATER WORLD - Tiket dewasa RM26. Kanak2 x sure ler ........... best masuk sini. Ala2 cam Aquaria kat KLCC tp sini lagi best & lagi besar. Time kami masuk tu, diaorg tengah buat show dgn ular, anjing laut & penguin. Kelakar jer ....... memasing statik kat tempat memasing nengok show tu esp show anjing laut. Cam paham jer binatang tu ngan arahan petugas tu. Pastu ...... kami masuk plak @ area marine ............ lagi best coz' time tu time diaorg bagi makan ......so, dpt tengok petugas tu bagi ikan2 dlm tangki besar tu makan. Berlumba2 ikan tu rebut makanan. Berani seh dia main2 ngan jerung dlm tu ........kat situ ada 3D theatre...tp kami tak masuk. Dah dekat kul 4 .........so, mmg tak sempat ler coz' nak kejarkan satu tempat lagi b4 balik umah. Anak dara i tu "hidup" ler dia nengok "pish" tu sumer ........lari sana lari sini .....Aquaria KLCC rugi coz' time tu dia still takut lagi...asyik dok melalak dlm Aquaria tu. Now, i plak rasa nak melalak coz' tak larat nak layan dia.

Antara spesies marine yg i snap ........... and my feveret pic yg 1st tu .......2 @ 3 kali gark ler nak snap coz' benda tu bergerak2.

show anjing laut yg best giler ......... rasa cam nak bwk balik jer angin laut tu........

Gelagat anak dara i @ dlm tu ......

CABLE CAR - Tiket RM18 utk dewasa .........yg kanak2 pun i tak sure .......ampun. Masya Allah, ramainyer umat manusia. Tp coz' kami dah beli tiket siap2 ......... so, xde ler bersesak2 beratur beli tiket. Sampai sini dah kul 5 pm. Naik atas ..........ramai lagi yg tengah beratur tunggu turn naik train. Nasib ler cepat jer ....... so, kejap jer dah sampai giliran we'll. B4 tu, sempat ler belikan Batrice topi baru ........ murah2 ajer , RM10. Kalu korang nak tahu, naik atas tu x leh bwk botol air yerk. Kami yg dok kepanasan & kepenatan nie, sampai2 jer cari mineral water , kekdahnyer nak menyantap air dlm train ler ......... tetapi hampeh ....... keh keh keh, air kena tinggal kat bawah . Nasib i nyer beg besar kan, so boleh ler seludup air dlm beg .......yg lelain dpt nengok jer ler i laki bini teguk air .......... giler, sana panas ok !!!!! ...... lupa nak habaq, perjalanan train tu ambil masa cuma 10 minit jer nak sampai ke puncak ........tp buat yg ala2 gayat ngan tempat tinggi cam i nie.........10 minit tu cam 10 jam ok !


Aksi anak dara tu ...........psssttt ........x leh pijak rumput ler Batrice oit!!!

Amacam, cun tak hat baru i? .........keh keh keh .......... jacket tu pun jacket baru ok !!! lalalalalalalaaaa........

Pemandangan biasa yerk ........giler ramai umat manusia beratur.

while waiting for our turn .......... makin petang makin ramai plak yg naik.



Lepas nie turn kami plak ......jeng jeng jeng ............

In our train ........max 6 org satu train .......but kami berlima .......tp berlima pun sumer kira cam kenderaaan berat ler ......x caya ........meh nengok sapa2 jer dlm train kami nie .....

** us **

** Amy & Co **

** Badut **

Kami di puncak .........sejuk + gayat + cun + seronok + penat = marveles !!!!

** Ashraf & Kak Murni - other train **

We'll turun dlm pukul 6 pm .........kalu wait until 6.30 or 7.00 sure leh nengok sunset ...... mesti cun ........tp memasing dah tak larat nak stay kat atas tu lelama dah. Ngan nak layan kerenah anak lagi ....... dgn org yg makin ramai .........he he he, tp terkilan gark sebenarnyer.

Sampai2 umah memasing dah kepenatan.......anak2 dah ketiduran. Apa lagi mandi2 ...... lepas sampai kul 8 lebih. Pastu gi pekan Kuah, shopping apa yg tak sempat shopping semalam. Hari nie, i beli batek lagi & beg trolley besar tu........mana muat beg dah ........kena ler tambah beg utk isi hasil shoppingan kan ............malam tu, jumpa Cadbury Snack ..........sedapnyer ........dua pack i rembat ........coz' malam semalamnyer tak jumpa .........he he he. Lepas mengabiskan duit, gi isi perut plak .......... cadang nak makan kat area Pantai Cenang .........tp Batrisya anak Amy dah mengamuk sakan ......so, just makan kat area2 pekan Kuah jer. Kali nie x sedap ........ so, kot2 nanti uol pergi Langkawi ........jumpa Restoran Thai BBQ .......x yah ler berhajat nak makan kat situ yerk ........udah ler tak sedap ........mahal plak tu.

(*** muntah darah ler korang nengok gambar2 hari ke-2 nie yerk ........sorry, ada yg i letak caption, ada yg tak ..... mana yg tak tu, korang imagine sendiri lah yerk........)


21 Kata Mereka:

Sham Ummi Echa said...

brsakan ko brjalan kt langkawi ni ek.. dlu pg masa honeymoon pon aku x smpat round abis..yer la kt langkawi tu panas giler la kan.. kalo peha ngan betis aku kecik da lama aku pakai hot pants jer jalan2 kt situ...muahahhaha...

aku pon suker pic peberet ko tu..apa nama menda tu ek...

smpt lg ko beli baju baru batrice yer...

oli said...

masa CNY ingat nak pi langkawi juga...tapi faizal takut naik feri...so, terpaksa cancel

Mrs. Hasanif said...

byk tempat gak ko pegi ek...zana, aku suka bj ko...n mcm besa topi batrice!! murah siot.... cantik plak tu... mana brg2 yg ko beli?? x amik pic ke??? nak tgk ...

mama mya said...

bestnye zana jalan2 langkawi rasa nak pi jek sana huhuhu..

Yatt said...

wahhhh jln sakan ko nok..jeles aku tau!!
ingat time CNY 2 nak g langkawi tp bila mengenangkan umat manusia amat2 ramai maka kena lah cancel..huuwwaaaa
syokk aku nengok kalian jln2..perrrgghhh mesti balik je umah kalian penat gilosss..
cayolah puteri kecik xmeragam jalan jauh2..senang mama n papanya nak date..hehehe

rasp said...

bestnye ke langkawi...terkenang balik kenangan di sana bila baca n3 nie.. *ihiks*

batrice mesti enjoyed herself kan..

~~ciklinn~~ said...

wah syiokknyer terinagt akak masa gi sana dulu..harus pergi lagilah ni nampak nyer..

adoi doi2 batrice sayang..jgn di pijak itu rumput lor.....hahhahahahah takpe di maafkan sbb takreti baca lagi..peace....

dik comell sgt baju pink kau tu... beli kat ner? (wajib ko jawab..aku dah berkenan ni)

Hirda Ibrahim said...

puas aku tgk pic ko zana...

batrice pun x lepas oteng tu kannn?? leh la berchenta dgn hardy batrice oiii...

zana, aku last pi langkawi thn 2001. gila lama. time tu cable car pun x dak lagi.

dok ajak laki aku pi, dia kata bukan ada apa pun langkawi tu... hanginnn jek.

liwaniel said...

seronok zana berjalan kat langkawi tu..byk tempat pegi..wanie last pegi langkawi masa budak2 lagi...lama betul tak ke sana...nak ajak hubby dia cakap jauh sgt..huhuhu

best ye underwater world tu...ingat nak bawak irfan pegi aquaria...nak ke underwater world langkawi tu bila pulak la nak gi langkawi nye pulak

elly said...

amboiii sakan cuti2 mesia yer... sonok kan holiay!

Cik Puan Mimi said...

zana, mana pic hasil rembatan kat langkawi tu.. tak sabaq no nak tengok.. heheheh

betul la, baju kau tu memang cantik jer.. pink kaler lagipunkan.. batrice pun bagus jer pakai baju sleveless, tak de la dia kepanasan kan

akak pun suka naik cable car.. alhamdulillah tak gayat la plak..

kat underwater world pun akak perah pergi gak.. tapi sayang time tu kamera akak rosak, so tak leh nak snap picas.. huhu rugi

wansteddy said...

sungguhlah sonoknya masuk galeri perdana! dulu aku pon nah masuk tapi xdpt nk explore habes dh dipaksa balik. al maklum join rombongan makcik2... ikut rentak dorg je la..

beshnya berjalan kat langkawikan.... rasa nak ke sana lagi huhu

Cik Puan Mimi said...

oppss lupa nak cakap, gambar last tu sangat cantik dan macam pasangan yang romantis.. harus framekan gambar tu sebab view pun tantek banget...

eija28 said...

sakan ko jalan zana kat langkawi tu....naik train??musykil aku...tu cable car naik gondola....x pernah lg masuk kat galeri perdana tu?beras terbakar x pegi ke zana?wey....x mkn laksa kedah ke??sedap wooo....

Jasfyra said...

sakan ko berjalan zana..besh ar..suma tempat ko ckp tu aku dah p tp 4 tahun yg lepas..wakakakaka..aku tgk bnyk gak perubahan dia skg ek..besh2
lps ni wajib p langkawi lg..huhuhuuu

psstt zana.amik alsmi lg tak??

lieya_latif said...

RE : ZANA, mmg aku pakai jename suzana.....hi hi hi cantik kale die kan tapi kulit aku tak tahan laaaa....aku terkopek2 jadinyer....tapi aku suke kaler die....he hehehe

weii aku suke entry ni.....sebab mengimbau kenangan aku maes gi langkawi, tapi kat entry ko ni ade tempat yg aku tak pegi .....so boleh laaaaa aku tumpang tgk, aku tak gi naik cable car.....rugi, lagi pun mase mija kecik aku takut nak bawak.....next time pegi lehla kot.....seronok tul aku tgk anak dare ko tu zana.....hepi die dpt jengjalan.....untung budak2 skrang, cam kite dulu mane ade nak gi cuti2 malaysia nieh....leh kire ngan jari kalo ade pun kan kan kan ....

lagi satu kat underwater world....mase tu mmg aku plan nak pergi tapi masa datang ramainye umat....ade berape rombongan sekolah ntah mase tu...terus aku kensel.....batrice sure seronok tgk fish2 tu sume kan......

wei, aku pun suke baju pink ko tuh....cuns seiiiiiii..........
mudah-mudahan ko pakai baju tu dlm 'versi' lain plak....amin dari sahabatmu ini.....

hah lagi satu, aku dah pos kad kat alamat opis ko...kalo free nanti dtg nooooo....

aimi @ kamalina said...

mak aii..berjalan sakan ni..tapi mmg betul pun cakap awak.. nk mkn2 kena pegi area pantai chenang..kat situ byk pilihan.. dan makanan pun best2....

zana, underwater world tu lagi best ke dari Aquaria??? kwn2 akak semua cakap tak best... tu yg akak tak masuk masa pegi dulu.. dahla tiket mahal... agaknya alin org lain taste kot..

hmmm...gi LGK ni tak sah la kalau tka borong coklat kan... bestnya!!! awak beli tak coklat DAIM??? best tau coklat tu..akak pun baru tau.. hehehehe.. murah pun murah gak harganya...

farah amoi said...

patut ler diam je aritu
g jenjlan ke langkawi

nengok kan xtvt zanna kat sana ni
tingin plak rase nye nak g
tp daku x sanggup lagi le
anak-anak kecik lagi laaaa
huhuuuuuu!

Dee said...

wah sakan jalan kat langkawi ye..mesti byk soping ni..

neezareef said...

kita dah penah pg semua tpt2 tu masa honeymoon dulu..

igt nk g lg bwk budak2 pulak

neezareef said...

ade 1 restoran tu nama barn thai x silap...

beria2 nk pg sbb penah msk jjcm restoran tu


bapak jauh jln kaki msk dlm lalu kt utan kan..

bila nk kuar lapo blk daaa..

ahahhaa