CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, April 05, 2009

Cili, Cabai or Lada.............!

x kira ler.........apa pun yg korang panggil..........rasanyer tetap menyengat.........tetap bisa buat korang rasa cam nak teguk air setempayan kalu terlebih letak dlm masakan..........dan.......boleh jugak buat ganyang mulut2 yg x berinsurans tu .......biar dia tahu camno panas hati kita .........opppsss, terlebih sudah........

Berbangga jadi anak Felda......ayat x leh blah....tp mmg bangga pun.........kat kampung Zana.......setiap peneroka di bekalkan dengan 20 anak pokok lada ........so...........bertungkus lumus ler para2 peneroka @ isteri2 peneroka membelanyer....cisssshhh.....cuba bg kat laling hubby i.......kan best...........tp xde ler free....after membuahkan hasil........setiap pokok perlu di bayar dgn harga RM2.30 ...........berbaloi ler tu kan.........

So........inilah hasil2 cili & lada kat umah my mum.........geram sungguh nengok buah2 lada yg fresh tu..........lagi2 kalu lepas ujan kan.......cam suci murni jer buah2

yang nie lagi ler x tahan nengok.........merah menyala...........

Dan yg ini..........my feberet..........kalu masah x letak nie.........mmg rasa x cukup bahan jer.........Zana mmg hantu pedas...............i boleh ratah sesaja sambal tumis tu..........slalu kena tegur ngan laling hubby.......tp nak buat camno........nafsu nengok sambal tu melebih segalanyer......


Harap2 ler nanti.........bila projek cili laling hubby..........buah2 nyer subur cam yg kat umah my mum tu...............next 2 weeks, insya allah dah boleh ambil anak pokok dari supplier di melaka tu.......

Act........selain pokok lada & cili nie........my mum pun ada tanam pokok2 lain.........cam......kacang panjang, labu, kacang buncis .............tp lupa plak nak snap.........lain kali i balik Tenggaroh i snap plak pokok2 yg berkaitan..........berbudi kepada tanah nie..........x kan menghampakan kita kan.....

15 Kata Mereka:

*Azie* said...

banyak nya pokok cabai....

Mummy Dasy said...

mak oi.. segar2 & besar2 buahnya..

zino said...

den panggil lado... lagi podeh lagi sodap hehe

zai@umiaiman said...

btul tu berbudi pd tanah tak kan menghampakan

Hirda Ibrahim said...

orang kedah panggil cabai!! hehehe
ye la zana, altho aku ni cuma menantu org felda, aku x kira, aku tetap nk menyokong kt2 ko tu....

yong ibu chem said...

betul kata kua tu zana..berbudi pd tanah..mmg meguntungkannn!

neezareef said...

gemuk2nya lada..ni kalo mak sy npk nie geramnye dia...
betuah ler zana sejuk tgn tu leh tanam mcm2 sayur mayur kang...
sy pn hantu ladaaa..x kick kalo tade lada!

eMMa@iKKa said...

uhhhhh!!! kegemaran nie. Tak hidup ohh tak ada cili..makan tanpa cili tak ada ummmmmppph!!!

mrs khairul said...

zana oiii..dh sah2 lah aku ni pun org FELDA mestilah aku setuju dgn kata mu itu..hehe..

betul or zana..berbudi pd tanah byk pekdahnya..aku rs mak aku xpnh beli lada, serai, daun sup,halia, kunyit..see..tp kan aku rs kalo aku dpt tanah beso mcm mak kita tuh aku xkot tanam benda tu sume..muahaaaa..

♥ Cik Puan Mimi ♥ said...

segar bugar cili2 tu zana.. bestkan kalau tanam sendiri, kalau nak masak petik jer.. tak yah susah beli kat pasar.. lagipun fresh2 jer kalau nak masak.. kekadang kalau dah lama beli, cili pun dah layu..

lagi satu akak suka tengok orang tanam cili api, kecik2, montel2, kalau masak maggi ayam sup, bubuh cili api, peeehhh berasapppp...

akak ni kira menantu orang FELDA gak.. memang macam2 ler ada tanam kat rumah MIL akak tu.. senang jer tengok dia petik macam2

Abah Along said...

Zana........cucu abah tengok semakin kecik ...maknya pulak semakin beso ...hahahahah

abah kalau cabai memang perasa makanan abah...kalau makan abah akan ambil sikit cilipadi untuk tambah perasa abah.....

lawa lah blog zana ni....cam na ye bua ...hahahah

Jasfyra said...

manyaknya cili...kalo jual mesti masyuk

☆ lieya latif ☆ said...

rajin mak ko zana.....best kan dok kg...cam2 leh tanam, nampaknye mak ko ngan hemlin boleh bergabung tenaga nie, masing2 minat bercucuk tanam, kalo aku jadi ko sah2 sebelum aku balik rembat lada tu he he he jimat sikit...

kalo mak aku jenis tak keje sure die pun cam mak ko zana, ni mak aku kan kerja...tapi mak aku rajin bela orkid jek dulu, start jek kerje terus orkid tu terbiar....he he he so langkah baik terbaik takyah laa die bercucuk tanam he he he he

Linda Latip said...

oyeah!! nk ngaku anak felda gak leh? ehehe ayah kami pgurus dlu..tp abis la sume felda jelajah dr getah smpi sawit sume pnah duk. n betoi spt cik zana nyatakan td..cili mmg ade..

kami pn pnah wat ni zana..menjadi..tp tk maintain, sbb jual 4 kali je kt pasar ..masa tu duk felda la.sunuks!

kami pon sama zana.tkleh tkde cili dlm menu harian..klu tkde, aku tmbuk je cili dgn bilis grg..jd la smbl t***k..sedapppp lazatttt!

mesti si batrice sunuk dpt g ladang hasil titikpeluh bapaknye..adehh tinginnye nk cucuk tnm balik..kekeke..kna mntk advise dr en hemlin neh haha..dh bjaya neh

Dee said...

weh..sonoknya ada pokok2 cili..yummy..yummy..i luv spicy!!