CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, April 21, 2009

Menu orang x ada DUIT!

Ari tu kak mimi a.k.a Mama Farhan ada published entry pasal Nasi Durian kan........


I x pernah try lagi.......and ........x pernah jumpa lagi.......tapi nengok entry kak mimi tu......cam creamy jer kan nasi di gaul ngan durian tu...........

Dlm family zana esp sebelah my mum pun ada menu rahsia........My mum tu org banjar yerk puan2 sekalian............menu nie menu turun temurun dari arwah atuk Zana belah my mum.....kami dulu org susah, so kiranyer boleh ler kalu nak anggap menu nie, menu org xde duit.........menu org malas.............hu hu hu.......tp sedappp.........di tekak kami ler.......

Maybe ada antara korang yg pernah jumpa nasi makan ngan air kopi kan......tp dlm keluarga kami plak..........nasi makan ngan air teh.........sedap ooooo.........lagi syurga jika nak dibandingkan dengan berlaukkan ayam goreng...............

Cara2nya :-

Sediakan sepinggan nasi putih

curah air teh suam2 plak......air teh tu korang jangan ler buat manis2.........agak2 manis2 buah tu dah ok dah.........tp I lagi suka kalu air teh tu panas.......lagi syorgaaaaa

Nak lagi syorgaaa.........goreng plak ikan kering kapak......nie yg paling best ler........kalu ikan kering sepat pun ok gark.........pastu bubuh kicap manis Jalen sikit buat tambah perisa

Lepas tu.........tak reti2 masuk mulut........shedaaapppppp................kalu I ler, lauk cam nie leh tambah berkali2.........nie nyer rasa......manis2 masin gitewww......hasil gabungan air teh & ikan kering...........pergh................dan2 tekak nie rasa nak makan menu istimewa nie............

17 Kata Mereka:

Mrs LVoe said...

cuba ari2 zana mkn bede yg sama. jemu x?? camtu la depa rasa.

kita skali skala mkn mcm tu mmg sedap dear. bsyukur la ape yg kita ade skrg nie. AMin

Mrs. Hasanif said...

zana.. ni mmg betoi2 special... tetiba rasa nak cuba..hahahaha

ratna said...

wwwaaaakkkkkk..nasi dgn air teh?

Ena said...

erk! nasi ngan air teh? pelik tu.. kalo ena mau makan nasi+kicap+ikan masin dh memadai ihiks...

Qasehku said...

Wah menu bru..leh cba tue..
Biasalh lain org lain cranya kan..
Sya da mber org kedah..dorg adk beradik suka mkn kacang kopek rendam ngn air teh o..pastu bla air teh tue dh kuar myak kcg dh lembik2 bru dorg mkn dia kta sedaplaa..tp sya tk pnh cuba pn..selera memasing kan..

ai said...

isk!!! pestime aku tengok wei!! yg makan ngan air kopi tu tu pestime aku dengar!! huhuhu..sedap ye zana?? (sedang membayangkan rasa dia..)

liwaniel said...

special ni..makan nasi ngan air teh...first time tgk dan dgr ni...

Sham Ummi Echa said...

ni menu pelik bg aku sbb x penah jmpa.. mcm2 menu korang yer.. tp mmg sng menu ko nih..

Dee said...

pestime nengok ni..kalo nasi ngan garam tu slalulah..

Linda Latip said...

uish dh la tgh ptg di kala senja mmg sesuai tatkala perut tgh mengeroncongi jiwa..hahaha tah pape!

tp ummeh Ghazi mmg antu ikan masin! tak kire la mkn mcm mn pon.. tp yg ini pn nmpk lazatttttt!!!

Jue ~ mama DnD said...

zan 1st time a tgk mknnasi ngan air teh..yg air kopi zana ckp tu pun akak x penah dgr.. akak dedulu masa duk ngan arwah nenek suka mkn nasi + air masak pastu mknngan ikan masin jeruk tenggiri tu... nasi panas2 sedappppp woooo...

maya said...

menu terpelik dan memang tak pernah jumpa menu ni? apa ke rasanya tu zana? cam nk try jek.. hikhikhik

Mummy Dasy said...

pelik xpnah cuba lagi

Hirda Ibrahim said...

1st time tgk nih...
tapi tu namanya kretip.

re: sian ko kan? sure mati kutu kat opis. aku dulu opis ni blok youtube. now dh ok dh pulak.

mama mya said...

1st time nengok nie.. apa2 pun syukur alhamdulillah rezeki yg di beri x kira apa jua bentuk..

LayarLara said...

ko biar betul... tak pernah aku tengok ada menu cenggini...

PerantauSepi1306 said...

erksssss.. agak suspicious menu ni.. but undoubtly kalo ada ikan masin mmg sedap xcept the air teh tu yg agak.. hmmmmmm ;p

neway mmg menu baru...