CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, April 01, 2009

Kenduri di Tenggaroh

Last weekend.....we'll balik Tenggaroh.......my mum buat Yasinan di rumah.......kat sini, every month akan ada majlis membaca yasin mengikut giliran........this month, my mum ambil ....sambil2 tu sekali kan dgn kenduri arwah buat my atuk..............

Kalu kat Tenggaroh nie......apa2 majlis........gotong royong masak mmg happening banget......jiran2 sumer turun menolong........mmg kecoh........mcm2 ragam keluar......mana yg melatah......asyik kena usik jer lah ngan yg lelain............


Bila ada kenduri kendara nie......mmg I seronok.....coz' makcik2 belah my mum akan kumpul reramai.........w/pun datangnyer balik hari jer........tu pun dah cukup meriah dah.....lebih borak dari menolong.......keh keh keh....org blok ada.........so, serah ler tugas2 memasak, memotong, mencincang kat org blok ye tak...............lagi satu yg best........bila kumpul ngan pakcik2 makcik2 i nie............diaorg nie sumer sporting ngan anak2 buah.......leh masuk kepala ler kalu borak tu.......tu yg I suka tu...........

** makcik2 ku yg sporting....cik besah, mak ucu, cik ros **


** ntah apa yg diaorg gossipkan tu.....bukan leh caya tu........**

**siap ada sessi massage ala2 di spa **

** adik beradik my mum......sumer sekali 13 org.....tp, total yg berkumpul hari tu cuma 8 org.......**
{(my mum, cik besah, cik ana, mak ucu, cik ros, cik sal)}
{duduk bawah : cik jemah (wife pak ngah), pak ngah & cik sairi (adik lain mak)}
cik senan x masuk dlm gambar.....
another 5 org ialah cik aman, cik hamdan, cik itab, pak long & haris x dpt datang.......kalu tak lagi ler meriah............

This time, my mum masak lauk2 biasa jer.........utk makan, sambal goreng jawa, udang masak lemak nenas, pecal & ayam goreng KFC. Utk bungkus di bawa balik plak, ayam masak merah & sayur nangka masak lemak.........yummy yummylicious................

Around pukul 2 .........org2 blok dah start datang..........giler ramai ler plak this time.....almost 100++ org yg datang......my mum jemput 4 blok sekali..........

errrmmmmmm ............. anak dara I mana?

.
.
.
.
.
.
.


ramai kawan......dia pun lupa diri lerr..........udah ler sepupu2 I yg kecik2 tu sumer nyer lelaki.......Batrice sorang pompuan.......dia pun ngikut lasak main apa yg pakcik2 dia main.........dari pagi bwk ke petang ........x reti penat...........tido pun x............makan & susu jgn citer ler..........sumer dia lupa.................

1) Buli abg2 dia ..........buaikan dia..............

2) Lepas mandi balik, tukar baju bagai. Dia main pasir plak...........kat kluang, x jumpa pasir kan sayangkan............

3) Nengok arrr............mana ada abg2 dia........ada ler dia kat situ..............

** nak main pedang2 ngan Abg Arif plak - anak bongsu my mak ucu **

** muka x puashati kena jerit ngan mama dia.......**

Suke banget ngan muka budak nakal nie...........kemain lagi buat muka bila mama dia suruh pose.......

Ha ha ha...........muka ngantuk, penat tp sayang nak lepaskan saat riang gembira ngan abg2 dia tu........tengah mengunyah ayam goreng ...................

Dah kepenatan, kepanasan............dia mintak landing lagi kat buaian.......mmg takde tempat lain ler yg jadi feveret dia kalu balik umah mak tok nie........buaian nie jadi hak milik dia sorang.......yg lelain harus jadi tukang tengok saja..........

About..........pukul 7 .......sumer makcik pakcik.....dah gerak balik..........rumah dah kosong.....dah xde bising2,xde happening bagai lagi..........time tu ler si kecik tu baru boleh lelap mata........tu pun lepas mengamuk sakan kepenatan................

Dah abis daaa..........muntah darah ler korang bc entry panjang berjela2 nie erk.........I malas nak buat part by part...........korang layan jer lah..... ta ta ta........me dah ngantuk nie..........edit entry nie dari pukul 9 sampai kul 12 hah!........giler lembap nak upload photo.........tp at least berkat kesabaran tahap ke 8............siap gark ler entry panjang berjela nie...........

16 Kata Mereka:

yong ibu chem said...

wah..ramai sedara2 mu zana. tapi mmg betul lah kan, time kenduri kendara ni le saat paling syok. dpt lak sedara mara mulut kecoh..perghhh!

kemain si batrice ye zana. ye lah..bila dah umpa sepupu sepapat, masuk geng lah dia. syok geng ramai. kalau macam chem kan, bila jumpa sepupu sepapat dia yg kecik2 tu, masa mula-mula semua cam malu2 je..pastu 2, 3 second..ha haruuuu!

Idida Aziz said...

kenduri cgini mmg best...mmg meriah dek mulut2 derang...mkn pon sodap2....batrice pon smp tanak tido yer...nanti rugiplak taleh main2...

Linda Latip said...

yaaaa betul zana..aku pon sokeeee sgt knduri..cume skrg kami tkde dh bagai rewang² neh..dlu msa duk Felda adalah..gile meriah.. ade je mknan kat menmana..skrg sume katering dah aii

Batrice makin comel la..uih nih besar nih cun ni..kena jaga leklok..mata kuyu tk hengat tuh! hahaha..biasala ye batrice jupe bkn salu..sesekali sume la kna buli hahaha

o korg mmg msk utk berkat strait yer? kitorg klu ade lbh, bru duk bungkus bg org..

re: Zana, takpe lenkali kite jupe lg la..aku bajet ko tdo tak reply msg tu hahahaha...tp tkpe..aku text lak oli ngan sham pastu ..waaka..jupe jugak akhirnye

neezareef said...

wahh..ramai ya adik badik mak zana...skali kumpul meriah gitu...

Jasfyra said...

bestnya kumpul ramai2 camni..family belah mak aku xramai zana..xberapa nak meriah..huhuhuu.tu yang aku nak banak ramai2 tu.dah tua nanti sure meriah kan..hehehee.berangan je

umiaiman said...

bykkknya laukkk. meleleh air liur ni hahh..
saat berkumpul cm ginei la yg paling meninggalkan memori kan..

☆ lieya latif ☆ said...

tgk mak ko aku teringat asam pedas die zana..sedapnye....tak byk berubah umah ko kan...same ajek cam time aku lepak umah ko mase cuti sems itm dulu.....

wah meriah yasinan kat tenggaroh kan, kalo kat tempat aku buat ari ahad gak, ramai pun tak le ramai sangat sebab ramai kaum2 ibu kat kg aku skrang nie keje kooo...ahad pun OT...(mak aku la tu) he eh eh he

mak ko sihat lagi...tak ubah cam last aku jumpe dulu....

amboi batrice seronok laa die kalo lik tenggaroh kan, dilayan cam puteri ...aku pun suke tgk pic muke notty die tu....cam ninja plak die dok ayun2 kayu tu....sian die, geng sume lelaki, takde geng gegirl yeak ....kiut la batrice!!!

ai said...

mmg best kenduri2 camni. meriah sgt! gamatttt..hihihi batrice pensan keletihan..

shi3la said...

batrice chomell tul time wat muker..pandai bergaya budak nihh..huhuu leh jadik model nih...

Dee said...

seronok kan dpt berkumpul ramai2 gitu..dpt mkn sedap2..batrice pun enjoy smpi kepenatan..

Aza...As :) said...

entry panjang berjela yang lengkap semuanya...best...best...dari citer kenduri sampailah citer heroin kecik tu...tersenyjm jeerr baca :)....ramai eekk sedara mak zana...13 orang...belah kak aza ni sedara tak ramai...mak kak aza just 4 beradik jeerr...pastu anak2 pun tak ramai 2-3 org jeerr...but belah hubby kak aza ramailah...meriah kalau buat kenduri....syoklah tgk suasana kenduri kampung camtu :)...

alahai batrice oooii...nak rasanya auntie cubit2 pipi tuuu...muka notty sgt2...geraaammm taaaauu...memang comei betullah nak ko ni zana...geeeraaaaaaammm ;)

Qasehku said...

Sya tau Felda Tenggaroh kalu buat knduri memg meriah kan..lgi2 knduri kawin kan coz akak tiri sya org tnggaroh 6..suke tgk jiran2 dia bsatu padu tlg mnolong msa kduri kawin..bg kepek2 ke kuih ke kt tuan umh jgn ckp laa blh wat meniaga hehe..kt kg sya pn tk meriah cm tue..memg solute laa

Puan Iza said...

meraiah tgk org2 kampung dok gotong royong masak kan...kenduri camnilah yg best....makanan pun nampak sedap....

~~ciklinn~~ said...

mmg syiokkan kalu ada kenduri kat kg..meriahhh sakan.... dgn sore budak mak budak.. hahahhah

dikk sedapnya ada sambal goreng jawa..akak kalu kenduri mkn tu jerk dgn nasi putih ayam goreng..perghhh berpinggan mkn....

wallah kepenatan heroin yg main dgn hero2 tu.... cute jer tgok dia tido..mana puting separuh??

mrs khairul said...

yeah org felda..hehe..samalah zana kt lokheng pun ada gak sessi yasinan nih..cuma sejak anak2 dh beso msg2 dh mls buat..more to volunteer basis..xde lg system giliran..

aku suka sgt sambal grg jawa..mak ko org jawa gak ye? yg aku jumpe kt kl nih lgsg x serupa style johor punya..hahah..tak malatop beb..

uih..kaki buli rupanya anak dara ko nih..xpe janji mantain cute kan batrice..

PerantauSepi1306 said...

meriahnye kenduri bacaan yasin... seronok nengok...