CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, December 08, 2008

KESEMBALITAN

Salam sumer...
dah balik dari kampung ker? yelah....kot2 cuti xde cam i nie kan...so, esok sure dah kena naik kerja dah......waaaa.........cuti dah abis daaa.............

actually, kita org baru jer sampai kluang nie...dlm kul 6 lebih gitew.....tp x balik umah terus....gi cari makan dulu......giler lapar...coz' makan pagi tadi jer.....tu pun cam biasa ler...lauk pauk raya niekan.........this year, my mum masak ayam masak merah, kuah lodeh & serunding....x byk ...tp bila jiran2 dah mengunjung....penuh gark ler satu meja kan.........sorry lah yerk....no pic ler....camera tinggal dlm keta....plak tu dari kul 12 mlm semalam....sampai ler ke petang tadi ujan x berhenti2....x kuasa i nak lari2 dlm ujan gi keta............halalkan jer lah citer tanpa gambar........

Kami x kemana2..........yelah, raya haji nie xde meriah cam raya puasa......cuma tahun nie, sedih sikit coz' pak cik belah my mum kena strok petang jumaat lepas.........so, after sembahyang raya, makan2.........dlm kul 11 lebih tadi gerak gi hospital kota tinggi.......lawat pakcik.......sedih plak, selalu jumpa dok gurau2.........borak2........tp tadi gi ziarah dia.............senyep jer.......nak senyum pun dia x larat...........dia sebenarnya jatuh pagi jumaat masa nak bersiap pergi kerja......jatuh kat toilet..........terus x boleh bangun..........td gi tengok pun darah tinggi lagi.....220/170.........sian ler cik rahim.......sebelah badan x leh gerak............so, kami beraya bersama dia ler hari nie...........dari kul 12 lebih sampai hospital.............pukul 4 lebih baru gerak balik...........x sampai hati nak tinggalkan cik besah sorang2 jaga cik rahim tu.........hope cik rahim cepat sembuh lah hendaknya.......kengkawan tolong doakan utk my uncle yerk............

Lari topic lagi......sebenarnya nak citer pasal "KESEMBELITAN" anak dara i nie hah...........dah 3 hari nenek dia lapor yg dia dok susah nak "beyak".............nie gara2 papa dia pandai2 tukar susu ducth lady 123 perisa madu ke coklat ler nie..........bengang tul.......bukan papa dia ckp nak tukar susu si batrice tu........tahu2 last week dia dah beli..........tp seriously.......mmg SEMBELIT yg teramat ler anak dara i tu..........kesian plak nengok dia nak meneran tadi......sampai merah2 muka...sampai nak nangis2...........korang bayangkan camner korang kalu sembelit.........camtu ler agaknyer dia rasa...........

Mama dia nie kemain suruh dia teran2 sampai cangkung2........sekali bukak pampers........alahai seketui kecik jer yg keluar..........dlm tu dia dok teran2 lagi........x gark berjaya keluar.........mmg keras tul ler................lastly..........baru sat................i nengok dia teran2 sambil nangis..........so, apa lagi..........misi mengeluarkan sisa2 buangan secara paksa ler..........i tak kira.......dari biarkan budak kecik tu merana baik i buat misi i tu.............nasib selamat keluar..........giler besar..........patut ler tak lepas......dah lerr besar..........keras plak tu........he he he...........korang bygkan jer lah yerk.......takkan i nak tunjuk gambar plakkan.......x sesuai tau........so, STOP ducht lady 123 coklat.........back to 124 honey...............senang hati den....................

12 Kata Mereka:

yong said...

zana. kes batrice ni sama cam dgn Chem dulu. giler kerassss yayak dia. kuar pun seketul cam yayak kambing. pastu dia tak puas lagi..teran dan teran..aku sentuh pun dia marah..kesian. pastu tak leh jadik. cam kau gak la, amik tindakan drastik utk kuarkan.dgn segala usaha kami cuba, akhirnya, kami berjaya! perghhh bila kuar..mak aihhhh besarrrr + kerasssssss..

tapi alhamdulillah..sekarang dah lama tak kena...

Mama Mya said...

kat sini pun hujan sepanjang ari.. akak raya pun dok terbongkak jek hehehe...

semoga pakcik zana cepat sembuh

cik mya pun dulu selalu gak uk uk uk keras.. tapi sekarang kalau nak uk uk ada sore merengek walhal isinye x ler keras hahaha..

re = budak2 suka xtvt main bedak kot..

e_ja said...

aduihh zanna..mmg shian tau klau bdk2 sembelit nih..toksah kata bdk..cuba klau kita lak jelah yg sembelit?? apa kita rasa?? huhuhu.. seksa jgk kan..huhuhu..

mgkin mmg x sesuai dgn susu lah tu..

utk cik rahim..semoga cepat sembuh..:)

a NuTty StuDent said...

selamat hari raya zana...
mesti bestkan beray akat Msia..rindu nak makan lauk-pauk yang sedap-sedap :D

regards

wanie said...

kat sini pun hujan je sepanjang hari...nak bawak irfan tgk sembelih lembu pun tak dapat...bila dah sejuk2 tu tido je la keje nye..hehehe

kesian batrice sembelit..tak sesuai ngan susu tu la agak nye..irfan pun selalu kena sembelit...kurang minum air

Puan Iza said...

kat sini pun ujan jer sepanjang hari raya....sejuk2 camnie dok umah la jawab nya hehehe

ooo batrice sembelit ek...ciannya...haikal pun kdg2 ada gak sembelit...tapi iza selalu bagi dia minum air masak byk2....ok la...kalo tak mmg cian tgk dia nak yayak susah kan....

rasp said...

i doakan ur uncle a speedy recovery..

la ciannya kat batrice...probly susu tu tak sesuai lah tu...

~aza...as / ummie afiq~ said...

alahaaaaaiii...perkara paling merisaukan bila diorang ni sembelitlaaahh...rasa macam nak jolok2 jeerrr buntot diorang tu bagi keluar benda alah tu kaaann??? sian batrice :(...bab susu lah perkara paling sensitif sekali....tersalah susu....or tak sesuai susu...sembelitlah jadinyaa....next month afiq dah masuk 3 tahun....dah nak kener tukar susu dari 1+ kepada 3+...takuuutt sgt susu nanti tu tak sesuai...tapi nak buat macam mana kaaann?? kener jugak tukar ;)

PerantauSepi1306 said...

zana.. maybe a lot of air masak will help to flush the thingy yg keras tu...

btw semog aur uncle cepat sembuh dan sihat insya allah...

MAMA IQA said...

iqa kan dulu manjang kena sembelit..dr dugro tukar ke enfagrow honey pun sama..aku dok tahan gak le bg enfagrow tu sbb doktor yg suggestkan..tp last2 aku rs mcm nk tukar susu lain plak sbb sembelit tak hilang2..sian oo..kat umah siap standby ubat montot..nk kasi pam itu montot dia kalau dia ssh sgt nk beyak kan..last2 skrg ni aku tukar mamil gold..alhamdullillah..ok dh dia n kdg2 kan aku tak nmpk pun dia berak..alih2 bau je dia..huhu~

Mak Su said...

kalu ada darah tinggi mmg tak leh elak dari stroke, dia mcm kengkawan plaks. moga cik rahim tabah.

budak2 sembelit, camner ek, kasik minum air kosong banyak2, mgkn jugak asik nak susu jer, makanan lain tak nak makan (?)

the story of thumbelina said...

Sian batrice..lain kali kalau sembelit,Zana try bagi juice prune.Insyallah sempurna segala pembuangannye ;D Kita beraya kat Seremban..sepanjang hari hujan.Memang tak kemana la..lagi pun hujung2 pantang ni kalau kena hujan kang bentan la pulak..