CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, December 04, 2008

MENU DINNER YG SIHAT

Cam biasa...i kan menantu kesayangan....so, lunch sunday lepas di taja oleh Kari Kepala Ikan Rest and dinner plak di taja oleh my MOTHER IN LAW....yeehaaaaaa..........camno nak asah skill memasak......ramai sangat offer nak masakkan utk kami time2 weekend nie...he he he...alasan yg sungguh hampeh....nie kalu hubby aku baca nie...mau dia ketuk kepala aku 44 kali....(*** my hubby x tahu i ada blog k.....yeeehaaaaa.......i boleh ngumpat dia sesuka hati i.....)

So petang tu.....my MIL dah call suruh datang umah coz' auntie (my FIL sister) datang umah MIL buatkan AM CHA....ngah ler betul ke idak ejaan nyer nie.....aku dgr namanyer AM CHA so i pun kabar2kan kat korang ler namanyer AM CHA...anyone know? ..........

Menu yg sangat sihat ok.......all vege.......btw..........i nie bukan ler makan vege...tp sikit2 tu boleh ler.......tp dlm byk2 sawi mmg tak boleh nak masuk.....cam ada filter kat tekak nie......masuk jer dlm mulut automatik dia filter sawi tu dari masuk tekak...x kira paksa ker ......pejam mata ker...racik kecik2 ker........tetap tekak nie filter sawi tu jgn kasi masuk..........lagi satu kalu makan mee..........sure, bersusun segalam mcm togeh & sawi kat tepi pinggan........ayah dulu suke bebel ckp i buat pagar kat tepi pinggan......membazir order mee kalu tak makan sayur.......kuang kuang kuang..........

opppsss..........nie ler rupa AM CHA tu yerk..........dia ada nasi yg di tumis sikit ngan bawang & minyak........pastu ada soup ijo tu.....and 7 vege yg i pun ada x kenal jenis2 nyer tu....tp yg pasti.........sgt yummy bila masuk tekak.........x caya? ....korang WAJIB percaya gark......nie I tapau jer yerk...........kat umah MIL dah selamat sepinggan........so, bekalan @ rumah sambil nengok tv that nite......yeee haaa sambil nengok ANTM plak tu.......

seee.........ada nasi, sup hijau and all the vege....tp zana ambil 5 jenis jer.....kacang panjang yg di potong2 kecik, udang kering yg di tumbuk, tahu & kobis, kacang tanah panggang & lobak masin....sumer2 tu goreng ngan minyak yg amat sedikit....ala2 cam x berminyak ler senang citer....and no perasa ok...no garam , no ajinomoto........very healthy one

Cara2 makan :
1) senduk ler nasi tu dlm mangkuk pilihan korang.......yerk....isipadu ikut suke ler korang nak byk mana........time coz' i nie ala diet...so sikit jer lah...namapun tapau, so x byk ok......i kena gark ingat kat hubby & anak i tu...kot sumer masuk mangkuk i, diaorg nak makan apa plak......


2) Masukkan plak segala mcm vege tu yerk kengkawan.......lagi byk lagi best...lagi meriah gitew rasanyer.......tp yg paling best....lagi byk kacang & udang kering uol letak.....lagi best oooooo....


3) Pastu baru boleh tuang kuah hijau tu yerk.......korang jgn tanya apa kuah hijau tu yerk.....i pun x tahu.......resepi rahsia my auntie ok.........ala sebenarnyer dia dari sejenis daun....tp zana tak sure ler dia guna daun apa.........dia tumbuh2 sampai halus pastu masukkan air panas & garam sikit..........pastu kacau............gitu jer..........daun apa jgn tanya yerk............... lagi banjir mangkuk korang lagi best..........sedapp ooooo ..........


4) Tarraaaa..........sedia utk dimakan..............


Again........i ingatkan.....jgn tanya resepi coz' utk yg nie i reti makan jer........nie makanan cina kot.....kalu tak silap utk kaun hokkien.........slalu kalu CNY dia org buat nie...i pun x sure sgt......but, 1st time i makan masa tunang ngan hubby.........my MIL buat.......terus jatuh cinta.....almost makanan cina yg MIL buat sumer i jatuh cinta.........tp yg pelik.....utk AM CHA nie my hubby x berapa suke.........dia x suke ngan sup hijau tu.......pelik ler PAPA nie........

16 Kata Mereka:

Jue ~ mama DnD said...

zana..sodap nyer.. tgk pun dah terliur nie... xtahn tgk kcg & udg kering hancur tu... blajar zana blajar... rugi nanti...
untung duk dekat ngan org tua ni kan..jd plak menantu kesayangan...x merasa lapar lah cik perut tu...

Jasfyra said...

uih la....aku suka makanan bersup2 bagai nih
zana, kalo kita jumpa nanti ko masakkan tok aku ek..kekekeke

Sue@MamaMaryam said...

cam sedap jek.. ko blajar la zana..manatau aku sesat kt johor leh arr p mkn dl kt umah ko..

~aza...as / ummie afiq~ said...

bestlah zana ni...mcm2 jenis makanan dpt rasa....1st time tgk makanan ni...menarik tuuu...veryyyy healthy gituuu :D

wanie said...

menarik nye am cha ni...masakan cina ni ye..blajar la zana..leh wanie blajar ngan zana lak lepas tu

Sham Ummi Echa said...

cam sdp jer..nk lg sbb buh kacang kan.. i like kacang... ko sama cam aku.. aku pon x brp mkn sayur.. yg aku boleh mkn hanya..kacang pnjang, kobis, sawi ngan daun sup.. daun sup ni kira sayo gak kan.. sawi tu pon part batang mak x mkn yer.. aku paling x suker kalo masak mee/ mihun buh taugeh..slalu mak aku msk mmg x ltk pon sbb dia tau anak dia x suker mkn..so kalo g mkn kt kedai..aku akan pesan kt kdai tu contoh : mamak...mee goreng xmo togeh yer.. sbb aku x larat nk asingkan togeh tu sumer..potong stim aku nk mkn tau...

Norsham said...

ish. akak ni asal nama bagus utk kesihatan mmg x suka. hahaha! boley?

JuJue said...

kalu mak ni pon makan..wat pagar gak keliling pinggan. great wall of china pon ada kdg2 tu. taugehhh mmg tak dappp!! baik ler kunyah pencil lagi sedap!

~~ciklinn~~ said...

wah sedapnyer dik..tak pernah lagi akak mkn benda nie... huhuhuhuhuh bagus utk ku yg tgh diet ne....


adehhhhh aku nak nasikkk nak nasikkkk...... rindu dgn nasikkkkk

EmahTimah said...

Salam perkenalan..

Hirda Ibrahim said...

nampak cam sedap je wei.

zanaaaa,
hg leh geng dgn aku. x mkn sayur. aku tauge jgn le termasuk mulut ke apa. aku sanggup luah balik. dia ada taste yg aku x leh telan aaa..

aku just mkn asparagus, bunga kobis, kobis, broccoli. kalu carrot pulak, aku will mkn as long as dia sh lembut. kalu kunyah still ada bunyi kruk-kruk, aku will luah balik...gila kan?
laki aku kata aku eksyen, mkn sayur semua mahai2...hahahah...

mrs khairul said...

aku rs ko mmg menantu kesayangan kan..ko kan cam ala2 peramah gituu..org2 tua nih suke kalo di layan..mcm aku nih hampeh tau..pendiam sesgt..MIL tanya 10 patah aku jwb sepatah..tu dh kira bgus aku jwb..kalo aku angguk geleng lg haru..hahahaha..zana seriuss aku 1st time dengo nama makanan nie..cm pelik jek tgk..pelbagai jenis..ala2 mkn pecal kan..tp kalo dpt rasa menda nih mesti best..

psstt..hubby ko x tau eh kewujudan blog nih..baguihnya..hubby aku ni ske mnyibuk kalo aku tgh surfing..aku tgh buat asgn pun dia nak check..hehheh

oliole said...

saya tak lalu am cha ni...pernah makan sekali aje...lepas tu, terus angkat bendera putih...tak suka dengan bau vege...tapi saya lunch weekday tapau kat restoran vegetarian...

lieya_latif said...

nampak cam sedap tu....next year raye sesi terjah menerjah ko buat ni plak ye zana...sup tepung kami dah rase he he hehehe

batrice makan ke sayur2 tu.....aku kagum kalo budak2 yg mmg makan sayur...mia tu same lee ikut ko....fenins aku tau tak

yatt said...

vege my peberet!!!!!
mmg layannnn..tp xelok mkn selalu kata org ler coz byk soyaaaa..
ye ke???

Mama Mya said...

zana pos sini sikit.. hehehe lapor nie